Bent u een voedselproducerende organisatie waar levensmiddelen worden verwerkt, geproduceerd, verpakt of bewerkt? Dan is IFS Food de IFS-norm die past bij uw activiteiten. Deze norm stelt eisen op het gebied van de productie en overige handelingen met levensmiddelen.
Net als bij BRC-certificering is de IFS Food-norm opgebouwd uit een evaluatiechecklist (waarin de intentie en de eisen zijn gespecificeerd) en een evaluatieprotocol. Er zijn eisen op de gebieden organisatie, gevaren, het risicobeheerssysteem, het technisch managementsysteem, normen voor de productieomgeving, de beheersing van verontreinigingen en uw personeel.
De huidige versie is IFS Food versie 7.
Opbouw IFS Food
De volgende onderwerpen zijn opgenomen in de standaard:
- Management van de organisatie (beleid, organisatiestructuur, functiebeschrijvingen, overleg)
- Kwaliteit en voedselveiligheid management systeem (handboekbeheer, voedselveiligheidsplan)
- Management van middelen en personeel (HRM, hygiëne, training, voorzieningen)
- Planning en productieproces (locatie inrichting, ontwikkeling, inkoop, verpakkingen, voedselveiligheidsrisico’s, allergenen, GMO, claims, labelling, transport)
- Metingen, analyse en verbeteringen (interne audits, kalibratie, productanalyses, productblokkering, klachten, recall, corrigerende maatregelen)
- Food defense (gevarenanalyse, (locatie)beveiliging, externe inspecties)
- Food fraude (kwetsbaarheidsbeoordeling, actieplan)
Easytool systematiek
Om de voedselkwaliteit van de door u geproduceerde of bewerkte producten vast te leggen, wordt een IFS-managementsysteem gebruikt. Van Voorst Consult heeft hiervoor een instrument ontwikkeld: de Easytool systematiek. Op die manier profiteert u niet alleen van het stempel ‘IFS gecertificeerd’, maar heeft u er in de praktijk ook baat bij dat de risico’s en interne afspraken duidelijk zijn vastgelegd. De certificerende instantie zal dit managementsysteem beoordelen en de inhoud ervan in de praktijk toetsen. Informeer naar de mogelijkheden van de Easytool methodiek voor het behalen van uw IFS-certificaat.
IFS advies
Het beschrijven van werkprocessen en maatregelen die de voedselveiligheid garanderen kost inspanning, maar is voor ieder bedrijf prima te doen. Van Voorst Consult heeft ruime ervaring op het gebied van voedselveiligheid-certificering en de vastlegging hiervan. IFS-certificering geeft uw bedrijf onderscheidend vermogen en levert u daarmee meer dan alleen het certificaat.Vraagt u Van Voorst Consult om advies hierbij, dan zorgen wij ervoor dat het certificeringstraject soepel, praktisch en doelgericht verloopt. Wij helpen u graag!
Voor een oriënterend gesprek en toelichting van onze aanpak kunt u direct bellen met Wim van Leeuwen: 06–57 47 69 04 of maak gebruik van het onderstaande formulier. Wij bellen u dan binnen één werkdag terug.