Is uw organisatie een leverancier van de Nederlandse retail? Dan is het mogelijk dat er van uw organisatie verwacht wordt om een IFS PIA-assessment te ondergaan.

De grote retailers Superunie, Jumbo en Albert Heijn hebben samen met IFS de IFS PIA (Product Integrity Assessment) standaard ontwikkeld. Deze norm geeft inzicht in de transparantie van een bedrijf. De reden hiervoor is dat transparantie in de voedingsmiddelenketen steeds belangrijker wordt, door voedselschandalen en de consument die steeds meer let op de herkomst van producten. Het doel van deze norm is de wensen ten aanzien van fraude en integriteit van grote retailers samen te brengen en de risico’s van moedwillige misleiding en fraude met producten te beperken.

De norm is erop gericht om het vertrouwen tussen producent en klant te vergroten. Daarom worden tijdens het assessment de wijze van transparantie, borging van fraude en integriteitsrisico’s binnen het bedrijf specifiek gecontroleerd.

Opbouw IFS PIA ‘Product Integrity Assessment’

De volgende onderwerpen zijn opgenomen in de standaard:

  • Management betrokkenheid en bedrijfscultuur
  • Toeleveringsketen en onderaannemers
  • Claims en certificaten
  • Risicobeheer van product- en procesintegriteit
  • Traceerbaarheid en partijbalans
  • Productintegriteit managementsysteem
  • Financiële aspecten

Extra eisen

In de IFS PIA norm zijn er een aantal eisen die verder gaan ten opzichte van de GFSI food normen, namelijk:

  • Medewerkers moeten situaties melden die niet in overeenstemming met procedures en productintegriteit zijn.
  • Er wordt een gedragscode en een klokkenluidersprocedure voorgeschreven.
  • Er moet een goedgekeurd financieel jaarverslag zijn en deze wordt binnen 6 maanden na sluiting van het boekjaar openbaar gemaakt.
  • Er is een risicoanalyse van de productbehandeling en het datamanagement.
  • Het bedrijf verdeeld de taken van productintegriteit over verschillende functies. Dit multidisciplinair team bespreekt ook afwijkende inkoopprijzen en financiële druk vanuit afnemers.
  • Er gelden uitgebreidere eisen ten aanzien van traceerbaarheid, leveranciers en de kennis van medewerkers.

Assessment

De IFS PIA norm wordt niet geaudit met een certificaat na voldoende resultaat. De IFS heeft besloten om de standaard niet als certificatienorm te gebruiken. Daarom spreekt de standaard van een assessment, in plaats van een audit. De transparantie van een bedrijf wordt breder in kaart gebracht, de norm gaat dus verder dan voedselveiligheid.

Enkele grotere retailers in Nederland stellen producenten momenteel verplicht te gaan voldoen aan de IFS PIA norm. De norm wordt nagelopen door een auditor. Die controleert de punten en bepaalt in welke mate het bedrijf voldoet aan de norm doormiddel van een score. Deze score wordt door de retail gebruikt voor de risicoclassificatie van de betreffende leverancier. De assessmentscore is hiermee belangrijker dan de intentieverklaring zelf. Uit het assessment volgt ook een verslag met punten die door het bedrijf kunnen worden verbeterd. De IFS heeft een aantal certificatie-instellingen geselecteerd. In Nederland en België zijn dit Lloyd’s Register en Vinçotte ISACert.

IFS advies

Het beschrijven van maatregelen die de productintegriteit garanderen kost inspanning, maar is voor elk bedrijf te doen. Van Voorst Consult heeft ruime ervaring op het gebied van certificering. Het IFS-assessment geeft uw bedrijf onderscheidend vermogen en levert u daarmee meer dan alleen de intentieverklaring. Vraagt u Van Voorst Consult om advies hierbij, dan zorgen wij ervoor dat het traject soepel, praktisch en doelgericht verloopt. Wij helpen u graag!Logo IFS PIA

Voor een oriënterend gesprek en toelichting van onze aanpak kunt u direct bellen met Wim van Leeuwen: 06–57 47 69 04 of maak gebruik van het onderstaande formulier. Wij bellen u dan binnen één werkdag terug.

Informatie aanvragen over deze norm?
U kunt ook direct een adviesgesprek aanvragen.

Wij komen graag bij u langs voor een adviesgesprek van ongeveer een uur waarin we de tijd hebben om met u door te praten wat u wilt bereiken en hoe wij u daarbij kunnen helpen.

Klik om te zien hoe u zich voor kunt bereiden en om een moment te plannen waarop het gesprek u uitkomt. PLAN EEN ADVIESGESPREK