FSA GMP ISO 2200 12 juni 2014

GMP +FSA =ISO 22000+PAS 222 Met Een Plus

Een mooie titel zult u denken, wat wil men hiermee duidelijk maken.

De standaarden in de GMP+ Feed Safety Assurance module (GMP+ FSA) zijn volledig in overeenstemming met ISO 22000. Echter, GMP+ FSA richt zich specifiek op de borging van voederveiligheid. De ISO 22000 is generiek en daarmee niet specifiek genoeg en de toepassing als zodanig (ook in combinatie met PAS 222) biedt geen garantie voor de hoge mate van voedermiddelveiligheidsborging (feed safety assurance) die GMP+ FSA vereist. Desalniettemin vormt een ISO 22000-certificaat, bij voorkeur met PAS 222 een sterke basis voor het Feed Safety Management system dat GMP+ FSA vereist.

Binnenkort publiceert GMP+ International een GMP+ B1.2 standaard die eenvoudig gecombineerd kan worden met ISO 22000 en PAS 222-certificatie. Deze standaard is dezelfde als de huidige GMP+ B1 standaard. De GMP+ B1.2 is aantrekkelijk voor bedrijven die ook ISO 22000-gecertificeerd zijn maar daarnaast een GMP+ FSA-certificaat willen, zoals de producenten van huisdiervoeder en diervoederingrediënten.

Wanneer een bedrijf een ISO 22000 en PAS 222-certificaat heeft, voldoet het aan de basisvoorwaarden van GMP+ met betrekking tot de borging van voederveiligheid, algemene elementen van het basisvoorwaardenprogramma en HACCP.

Samengevat: GMP+ FSA-certificering is gelijk aan ISO 22000 met een waardevolle PLUS daar bovenop.
Zie voor de aanvullende voorwaarden van GMP+ en het volledige artikel van GMP+ op https://gmpplus.org.

Laten we kennis maken!

Van Voorst Consult helpt, als kennispartner, ondernemers met de implementatie van kwaliteitsmanagement en certificering op een werkbare en effectieve wijze. Heeft u een vraag of reactie voor Van Voorst Consult? Wij helpen u graag. Neem vrijblijvend contact op via het formulier.