Kennisbank

Bij Van Voorst Consult geloven wij dat kennis delen, kennis vermenigvuldigen is. Wij streven ernaar om onze kennis met u te delen zodat u weet wat nodig is om certificering te behalen en ook te onderhouden binnen de relevantie van uw bedrijf en proces. Praktisch en vakkundig: dat is waar wij voor staan.

Blog12-03-2025

Tekort auditoren foodschema’s

Het afgelopen half jaar merken wij steeds vaker dat er voor de schema’s IFS, BRCGS en FSSC 22000 minder auditoren beschikbaar zijn. De beschikbaarheid verschilt per categorie maar vooral IFS Broker en Food en FSSC 22000 verpakkingen zijn zeer beperkt.

Kweekschaaltje omgevingsmonitoring

Blog01-03-2025

FSSC-eisen aan microbiologische omgevingsmonitoring

Omgevingsmonitoring is een belangrijk aspect van voedselveiligheidsbeheer, vooral in de voedingsindustrie. Het FSSC 22000 document "Guidance Document: Environmental Monitoring" biedt uitgebreide richtlijnen voor het implementeren van een effectief omgevingsmonitoringsprogramma. Dit artikel zal de belangrijkste punten van dit document samenvatten en het belang ervan voor de voedingsindustrie benadrukken.

Omnibus directive en CSRD

Blog27-02-2025

EU Omnibus: minder regels, meer kansen voor het MKB

De CSRD is ingevoerd in een onzekere economische context, stijgende energieprijzen en geopolitieke spanningen. Om bedrijven te ondersteunen, zet de EU middels de EU Omnibus Directive in op vereenvoudiging van regelgeving en lagere nalevingskosten. De Europese Commissie stelt voor om de rapportageverplichtingen in 2025 met 25% te verlagen. Dit heeft ook directe gevolgen voor de CSRD.

Blog13-02-2025

Herziene NEN 7510 wat verandert er?

Informatiebeveiliging is essentieel om medische en persoonlijke gezondheidsinformatie te beheren en uitwisselen. De NEN 7510, Informatiebeveiliging in de zorg, is hierbij onmisbaar voor zorginstellingen, ICT-leveranciers, zorgverzekeraars en andere organisaties in de zorgketen.

NEN 7510-1 en NEN 7510-2 beschrijven de eisen en maatregelen die zorginstellingen en andere beheerders van persoonlijke gezondheidsinformatie, moeten treffen om op adequate wijze met persoonlijke gezondheidsinformatie om te gaan. Doel is dat persoonlijke gezondheidsinformatie beschikbaar is en blijft, vertrouwelijk behandeld wordt en dat de integriteit van de gegevens geborgd blijft.

Blog29-01-2025

Aandachtsgebied VCA-audits

SSVV (Stichting Samenwerken Voor Veiligheid) zet zich in voor het continu verbeteren van veiligheid en gezondheid op de werkplek. Vanuit een recente nieuwsbrief heeft zij aangegeven in 2025 extra aandacht te besteden aan de melding en opvolging van ‘onveilige situaties of handelingen’. Dit valt onder normvraag ‘11.1 Registratie van VGM-incidenten’.

Gevaarlijke stoffen kwarts

Blog20-12-2024

Werken met gevaarlijke stoffen

Gevaarlijke stoffen: we komen ze vaak tegen in ons dagelijks werk- en leefomgeving, van schoonmaakmiddelen tot industriële chemicaliën. Onjuist omgaan met deze stoffen kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid en veiligheid. Daarom is het belangrijk om de risico’s te (her)kennen en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen.

Blog03-12-2024

BRCGS verpakking versie 7: wat is er veranderd?

Op 28 oktober 2024 is versie 7 van de BRCGS Packaging Materials Standard uitgebracht. Vanaf 28 april 2025 is deze nieuwe versie verplicht.
Tijdens een webinar gaf Gwenda Jarrett, Programma Manager Verpakking bij BRCGS, een eerste overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

Kaart van Europa

Blog19-11-2024

Rollen en verantwoordelijkheden binnen de GPSR

Welke rol heb jij onder de GPSR? Afhankelijk van de plaats van jouw organisatie in de productketen heb je bepaalde verantwoordelijkheden. Dit gaat van fabrikant en gemachtigde, importeur, distributeur tot fulfilmentcenter of helemaal niet vallend onder de GPSR. Vind jouw plaats in dit kennisartikel.

De wereld om ons heen

Blog17-09-2024

Duurzaamheid: mens, milieu en maatschappij

In de afgelopen jaren heeft duurzaamheid een sterke opmars gemaakt, en die trend zet zich voort. Het is voor bedrijven dan ook essentieel om hierop te acteren. Duurzaamheid kan voortkomen uit rapportageverplichtingen zoals de CSRD, of uit vragen van klanten, leveranciers, en -niet onbelangrijk- de eigen medewerkers.