Arbo 20 december 2024

Werken met gevaarlijke stoffen

Gevaarlijke stoffen: we komen ze vaak tegen in ons dagelijks werk- en leefomgeving, van schoonmaakmiddelen tot industriële chemicaliën. Onjuist omgaan met deze stoffen kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid en veiligheid. Daarom is het belangrijk om de risico’s te (her)kennen en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen.

Werkwijze van gevaarlijke stoffen

Gevaarlijke stoffen kunnen op verschillende manieren schade aanrichten:

Via inademing: De ademhaling is de belangrijkste route waardoor een gevaarlijke stof het lichaam binnenkomt. Een mens ademt gewoonlijk 1250 liter lucht per uur in. Hierbij worden ook rook, nevel, gassen, dampen en kleine stofdeeltjes ingeademd, die allemaal in de longen terechtkomen.

Via huidcontact: Door de huid nemen we vooral vloeistoffen op. Verschillende giftige stoffen kunnen via de huid in het lichaam komen. Onder andere oplosmiddelen en ontvettingsmiddelen kunnen op deze manier in het lichaam opgenomen worden. De huid heeft een vettig beschermlaagje. Als er oplosmiddel op de huid komt, verdwijnt het laagje vet en dan kunnen de stoffen door de poriën in het bloed terechtkomen. Via de bloedbaan beschadigen de giftige stoffen de lever en nieren.

Gevaarlijke stoffen kunnen ook direct in het bloed belanden. Dit gebeurt als een gevaarlijke stof in een open wond terechtkomt.

Via inslikken: Ook via de mond kunnen gevaarlijke stoffen het lichaam binnenkomen. Dit kan onder andere via verontreinigde etenswaren gebeuren of door met vuile handen te eten of te drinken. De opname van vloeibare en vaste giftige stoffen vindt meestal plaats via de mond. Het is daarom belangrijk om hygiënisch te werken.

Schade en gevolgen

De gevaarlijke stoffen kunnen niet alleen acute schade veroorzaken, zoals brandwonden of vergiftiging, maar ook langdurige gezondheidsproblemen, zoals ademhalingsproblemen of zelfs kanker.

Het is essentieel om altijd de veiligheidsinstructies te bekijken en volgen die op etiketten en in veiligheidsinformatiebladen ofwel MSDS staan.

Hygiënische maatregelen

Neem om opname van gevaarlijke stoffen in het lichaam te voorkomen, de volgende hygiënemaatregelen:

  • Eet en drink in een aparte ruimte van de werkomgeving
  • Trek vuile werkkleding uit tijdens een pauze of na het werk
  • Maak handen en gezicht schoon tijdens een pauze of na het werk
  • Reinig en verzorg een wond zo snel mogelijk en dek deze af
  • Gebruik de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen

Arbowettelijke aanpak

De Arbowet schrijft de volgende maatregelen voor om blootstelling aan, opname van en inwerking door gevaarlijke stoffen zoveel mogelijk te voorkomen en te beperken:

  1. Maatregelen aan de bron: kunnen we het risico wegnemen, vervangen door een minder risicovolle stof of aanpassen (bijvoorbeeld een tablet-vorm ipv poedervorm)
  2. Technische, collectieve en organisatorische maatregelen: denk aan afzuiging, verhoogde ventilatie of scheiding van de mens en de bron
  3. Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s)

Advies

Meer ondersteuning gewenst bij een arbowettelijke aanpak van werken met gevaarlijke stoffen of risicovol werk? Neem vrijblijvend contact op.

Laten we kennis maken!

Van Voorst Consult helpt, als kennispartner, ondernemers met de implementatie van kwaliteitsmanagement, certificering en wetgeving op een werkbare en effectieve wijze. Heb je een vraag of reactie voor Van Voorst Consult? Wij helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op via het formulier.