Milieu & MVO
CO²-Prestatieladder certificering
CO²-Prestatieladder certificering toont aan dat jouw organisatie zoekt naar CO²-inzicht en verbetering. Hét bewijs van milieubewuste bedrijfsvoering en het behalen van reductie.
Op deze pagina ontdek je alles wat je moet weten over het behalen van een CO²-Prestatieladder certificaat. Ben je op zoek naar advies of ondersteuning bij het behalen van jouw certificaat? Neem dan direct contact op!

Niveaus van de CO²-Prestatieladder
De verschillende niveaus geven inzicht in hoe actief een bedrijf zich inzet voor het verminderen van de CO²-uitstoot. Een hoger niveau zegt iets over de mate van inzicht en diepgang van je CO²-portfolio. Ook kan het zijn dat een hoger niveau gevraagd wordt door een opdrachtgever, of een betere score geeft bij een inschrijving op een aanbesteding.
De CO²-Prestatieladder kende tot januari 2025 vijf niveaus van certificering.
- Inzicht in belangrijkste energiestromen.
- Inzicht in eigen energieverbruik en de wil om te reduceren.
- Opgestelde CO²-footprint en kwantitatieve reductiedoelstellingen.
- CO² bewust handelen en reductie initiëren in samenwerking met de keten.
- Leveranciers bevragen en behalen van CO²-doelstellingen.
In januari 2025 is de CO²-Prestatieladder 4.0 in werking getreden. De vijf niveaus zijn teruggebracht naar drie niveaus van certificering, waarbij de richtlijnen zijn uitgebreid met een nieuwe structuur, focus op lange termijn en bredere bewustwording.
- CO² reduceren in de eigen organisatie.
- CO² reduceren met de keten.
- CO² reduceren naar 0 in 2050.
Organisaties en aanbestedende diensten die gecertificeerd zijn volgens de 3.1 versie kunnen gebruikmaken van de overgangsregeling. Deze biedt de betreffende partijen drie jaar de tijd om over te stappen naar CO²-Prestatieladder certificering 4.0.

Stappenplan
CO²-Prestatieladder certificaat behalen
Ons stappenplan voor het behalen van een CO²-Prestatieladder certificaat:
-
1. Nulmeting
Wil je een GAP-analyse om te kijken hoe de organisatie zich op dit moment verhoudt ten opzichte van de norm? Dan kunnen we een nulmeting uitvoeren.
Alleen wanneer gewenst. Want als je al een duidelijk beeld hebt van waar je als organisatie staat, dan spenderen we deze tijd bij voorkeur aan de implementatie.
-
2. Portfolio en inzicht
We starten met het bepalen van de scope (organisatorische grenzen) van certificering.
De volgende stap is het opzetten van een CO²-portfolio / managementsysteem inventarisatie energie-verbruikers en het opstellen van de CO²-footprint.
-
3. Reductie
Is er inzicht in de uitstoot, dan kan hier actie op genomen worden.
Vanuit een analyse van de voetprint worden reductie-doelstellingen bepaald en bijbehorende maatregelen geïmplementeerd.
-
4. Communicatie en participatie
Het portfolio en de resultaten hiervan moeten intern en extern (op de eigen website en via SKAO) gecommuniceerd worden. Denk aan het milieubeleid, voetprint en de doelstellingen en maatregelen om CO²-reductie te behalen.
Aansluitend gaan we op zoek naar een samenwerking als initiatief om in gezamenlijkheid met derden CO²-reductie te faciliteren.
-
5. Interne audit en directiebeoordeling
Via de SKAO moet de maatregelenlijst ingevuld worden. Wanneer dit gedaan is, voeren we de interne audit uit. Dit is de beoordeling op de norm waarbij we nagaan of we voldoende punten scoren voor het gewenste niveau/trede.
Hoger management dient als laatste via de directiebeoordeling een uitspraak te doen over de opzet en werking van het CO²-managementsysteem.
-
6. Externe certificering
We zijn klaar voor certificering. Hierbij wordt er een externe audit uitgevoerd door een onafhankelijke certificerende instantie.
Afhankelijk van je wensen kunnen we begeleiding bieden bij de externe audit en/of de opvolging hiervan samen oppakken.
Geregeld? Dan is je bedrijf gecertificeerd!
-
7. Onderhoud
Het onderhouden van het managementsysteem. Oftewel: het bewaken en beheren van het milieubeleid en opvolging van de reductiedoelstellingen.
Denk ook aan de opvolging van reductie initiatieven en periodieke communicatie van de voortgang van de doelstellingen en genomen maatregelen.
30 jaar ervaring
Begeleiding op maat

Begeleiding op hoofdlijnen
Onze adviseurs nemen voornamelijk een adviserende rol aan. Hierbij blijft de organisatie verantwoordelijk voor de uitvoering van de benodigde stappen. Een wisselwerking tussen kennisoverdracht en hands-on begeleiding.
Lees meerAdvies en ondersteuning
Aanvullend op het adviestraject, ondersteunen we op onderdelen in de praktische uitvoering. Van Voorst Consult is uitvoerend betrokken en neemt een deel van de implementatie uit handen.
Lees meerVolledig ontzorgen
Van Voorst Consult neemt ter ondersteuning grote taken en activiteiten uit handen van de organisatie. Denk aan contact met medewerkers en het uitwerken van (delen van) het managementsysteem.
Lees meerFAQ
Veelgestelde vragen
Hoelang duurt het certificeringsproces?
De duur van het certificeringsproces hangt af van de grootte en complexiteit van de organisatie. Over het algemeen kan het proces voor de CO²-Prestatieladder, van voorbereiding tot daadwerkelijke audit en het behalen van de certificering, zo’n 4-5 maanden duren. Wanneer nodig, bijvoorbeeld voor een aanbesteding, kan dit worden versneld naar enkele maanden tot weken.
Hoelang is een CO²-Prestatieladder certificaat geldig?
Een CO²-Prestatieladder certificering wordt afgegeven voor een periode van 3 jaar. Hierin komt de certificerende instelling (de externe auditor) jaarlijks langs voor een toetsing om te bepalen of je als organisatie nog aan de eisen voldoet.
Moet mijn hele organisatie gecertificeerd worden?
We adviseren meestal dat je bedrijfsbreed certificeert. Op deze manier neem je de betreffende aandacht voor arbo veiligheid mee in je gehele bedrijfsvoering. Het is mogelijk om een certificering te behalen voor specifieke afdelingen of vestigingen binnen een organisatie. Dit kan bijvoorbeeld wenselijk zijn bij meerdere locaties of grote verschillen in producten/diensten. Neem hiervoor gerust contact op zodat we naar de mogelijkheden kunnen kijken.
Wat gebeurt er als we niet slagen voor de audit?
Als een organisatie niet slaagt voor de audit, ontvangt het bedrijf een rapport met de geïdentificeerde tekortkomingen en aanbevelingen voor verbetering. Het bedrijf krijgt vervolgens de kans om de benodigde verbeteringen door te voeren en een heraudit aan te vragen, of enkel de afwijkingen te laten beoordelen, waarna het certificatieproces doorgaat.
Voor majors (kritieke afwijkingen) geldt een opvolgings termijn van 3 maanden, waarin het onderwerp opgelost dient te zijn. Voor minors (niet-kritieke) afwijkingen geldt een termijn van 3 maanden om een plan van aanpak op te stellen, waarna de oplossing in de volgende audit wordt beoordeeld.
Bij Van Voorst Consult geloven we niet in standaardoplossingen. De weg naar certificering is maatwerk, waarbij we vertrekken vanuit de behoefte van jouw organisatie. Dankzij een solide wisselwerking tussen kennisoverdracht, implementatie en goede communicatie tussen Van Voorst Consult en de organisatie, zijn we er altijd in geslaagd om organisaties succesvol tot certificatie te brengen
Wat kost CO²-Prestatieladder certificering?
Er zijn kosten verbonden aan een certificeringsproces. Deze zijn afhankelijk van de grootte en complexiteit van de organisatie, evenals de gekozen certificerende instelling (CI).
Ons advies is om altijd twee à drie offertes aan te vragen bij CI’s die qua formaat en werkwijze passen bij de organisatie. Uiteraard hebben wij rechtstreekse contacten met veel CI’s zodat we bij spoed rechtstreeks offertes kunnen opvragen en snel kunnen schakelen.
Hoe kunnen we ons voorbereiden op de certificering?
De belangrijkste en eerste keuze is of je als organisatie zelf aan de slag gaat om de norm te vertalen naar de eigen procesgang, of dat je hier een adviespartij voor inschakelt.
Een voordeel van zelf aan de slag gaan, is het drukken van de kosten. Je kunt er dan alsnog voor kiezen om door Van Voorst Consult een proefaudit (interne audit) te laten uitvoeren, zodat je weet dat je klaar bent voor de externe certificering.
Efficiënter is om vroegtijdig een expert in te schakelen die de route voor je uitstippelt, zonder dat je je hier zelf extra in moet verdiepen. Als Van Voorst Consult hebben we de juiste tools en werkwijze die je vrij kunt gebruiken. Hiermee weet je dat je de juiste aandachtsgebieden invulling geeft voor certificatie.
Voordat externe certificering kan plaatsvinden vragen de meeste normen een managementreview, een evaluatie op je managementsysteem, en een interne audit op de norm.
Wanneer de geconstateerde afwijkingen vanuit de interne audit zijn afgerond, kan de externe audit plaatsvinden.
Uiteraard is het hierbij ook belangrijk om de interne collega’s mee te nemen in de implementatie en verwachtingen te schetsen voor de externe audit.

"Persoonlijke begeleiding, flexibel, snel en altijd meedenkend. Zeker een aanrader!"

Rene Kok, Abovo Media
Combineer het CO²-certificaat
De CO²-Prestatieladder is zo opgezet dat deze makkelijk te combineren is met andere (MVO) certificaten, zoals de ISO 14001. Ook kun je het CO² certificaat koppelen aan een bestaand kwaliteitshandboek of (milieu)managementsysteem.
Wist je dat de CO²-Prestatieladder door de RvO is erkend als gelijkwaardig aan het voldoen aan de EED-eisen? Door het auditrapport in te dienen kan de organisatie voldoen aan de EED-auditplicht.
Laten we kennis maken!
Van Voorst Consult helpt, als kennispartner, ondernemers met de implementatie van kwaliteitsmanagement, certificering en wetgeving op een werkbare en effectieve wijze. Heb je een vraag of reactie voor Van Voorst Consult? Wij helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op via het formulier.