Arbo & Veiligheid

VCU: Veilig uitzenden

Je wilt je arbozorg op orde hebben, of je klant heeft de wens neergelegd dat je als organisatie VCU-gecertificeerd moet zijn. Hiervoor heb je een VCU-werkwijze nodig, waarin aandacht voor veiligheid en gezondheid van de uitzendkracht centraal staat.

Medewerker Van Voorst Consult Voert Telefoongesprek Met Klant Over VCU

Wat is de VCU-norm?

VCU staat voor Veiligheid en gezondheid Checklist Uitzendkrachten. De norm biedt uitzend- en detacheringsbureaus de mogelijkheid om structuur te bieden aan veiligheidsbewustzijn binnen de uitzendbranche. Dit is vooral van toepassing voor bureaus die medewerkers aanbieden binnen arborisico-gevoelige sectoren zoals bouw, transport of techniek.

30 jaar ervaring

Begeleiding op maat

Begeleiding op hoofdlijnen

Onze adviseurs nemen voornamelijk een adviserende rol aan. Hierbij blijft de organisatie verantwoordelijk voor de uitvoering van de benodigde stappen. Een wisselwerking tussen kennisoverdracht en hands-on begeleiding.

Lees meer

Advies en ondersteuning

Aanvullend op het adviestraject, ondersteunen we op onderdelen in de praktische uitvoering. Van Voorst Consult is uitvoerend betrokken en neemt een deel van de implementatie uit handen.

Lees meer

Volledig ontzorgen

Van Voorst Consult neemt ter ondersteuning grote taken en activiteiten uit handen van de organisatie. Denk aan contact met medewerkers en het uitwerken van (delen van) het managementsysteem.

Lees meer

Voordelen van VCU

Het implementeren van de VCU-norm voor uitzend- en detacheringsbureaus is meer dan een stok achter de deur.

  • VCU-certificering is niet wettelijk verplicht. Organisaties met de certificering hebben dus een concurrentievoordeel ten opzichte van organisaties die dit (nog) niet hebben geïmplementeerd.
  • Het verhoogt veiligheidsbewustzijn, wat een afname van het verzuimpercentage en ongevallen tot gevolg heeft.
  • De VCU creëert vertrouwen. Het laat opdrachtgevers zien dat er aandacht is voor beheersing van risico’s en risicovolle werkzaamheden.

VCU en VCA

VCU en VCA zijn beide gericht op veiligheidsbewustzijn op de werkvloer. Het verschil zit hem in de organisaties waar de norm op van toepassing is.

  • VCU: De Veiligheid gezondheid Checklist Uitzendorganisaties is specifiek ontworpen voor uitzend- en detacheringsbureaus die personeel uitzenden. Deze norm zorgt ervoor dat uitzendkrachten op een veilige manier hun werkzaamheden kunnen uitvoeren, met name wanneer ze in risicovolle omgevingen werken.
  • VCA: De Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers is gericht op bedrijven (die zelf medewerkers in dienst hebben) die actief zijn in risicovolle sectoren, zoals constructie en transport. Ook hier is het doel van de norm een veilige en gezonde werkomgeving te waarborgen.
Referentiebeeld Mind Your Step

"Goede begeleiding gehad van Bas Andriesse. Zonder hun hulp hadden we onze VCU audit niet gehaald. Bedankt voor de fijne samenwerking."

Danny Pelgrim, Mind Your Step Recruitment

Easytool

Een groeiende organisatie gaat hand in hand met toenemende certificering. Om bedrijven te ondersteunen in het behouden van overzicht, hebben we bij Van Voorst Consult de Easytool systematiek ontworpen.

De Easytool systematiek is een praktische tool die op compacte wijze de benodigde VCU-processen en registraties in kaart brengt. De verschillende bedrijfsonderdelen worden hier in één managementsysteem geïntegreerd.

Laten we kennis maken!

Van Voorst Consult helpt, als kennispartner, ondernemers met de implementatie van kwaliteitsmanagement, certificering en wetgeving op een werkbare en effectieve wijze. Heb je een vraag of reactie voor Van Voorst Consult? Wij helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op via het formulier.

#kennisbank

Meer over VCU

Blog

Aandachtsgebied VCA-audits

SSVV (Stichting Samenwerken Voor Veiligheid) zet zich in voor het continu verbeteren van veiligheid en gezondheid op de werkplek. Vanuit een recente nieuwsbrief heeft zij aangegeven in 2025 extra aandacht te besteden aan de melding en opvolging van ‘onveilige situaties of handelingen’. Dit valt onder normvraag ‘11.1 Registratie van VGM-incidenten’.

Gevaarlijke stoffen kwarts

Blog

Werken met gevaarlijke stoffen

Gevaarlijke stoffen: we komen ze vaak tegen in ons dagelijks werk- en leefomgeving, van schoonmaakmiddelen tot industriële chemicaliën. Onjuist omgaan met deze stoffen kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid en veiligheid. Daarom is het belangrijk om de risico’s te (her)kennen en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen.

De wereld om ons heen

Blog

Duurzaamheid: mens, milieu en maatschappij

In de afgelopen jaren heeft duurzaamheid een sterke opmars gemaakt, en die trend zet zich voort. Het is voor bedrijven dan ook essentieel om hierop te acteren. Duurzaamheid kan voortkomen uit rapportageverplichtingen zoals de CSRD, of uit vragen van klanten, leveranciers, en -niet onbelangrijk- de eigen medewerkers.

"Creëer vertrouwen bij uitzenden met de VCU-norm"

Vrijblijvend advies
Portret Wim van Leeuwen