Milieu & MVO
ISO 14001: zorg voor het milieu
Met de ISO 14001 norm tonen organisaties aan dat zij zich bewust zijn van de milieu-impact die hun bedrijfsactiviteiten met zich meebrengen. Hiermee tonen ze aan concrete stappen te ondernemen om risico’s te beperken en milieuprestaties te verbeteren.

Wat is de ISO 14001 norm?
De ISO 14001 norm is een internationaal geaccepteerde standaard voor milieumanagementsystemen. Een milieumanagementsysteem helpt organisaties bij het ontwikkelen, implementeren en verbeteren van een milieubeleid.
Om dit systeem vorm te geven, is de ISO 14001 norm ontstaan. Deze norm bevat de nodige handvatten om een compleet en werkbaar milieubeheersysteem op te zetten. Denk aan het formuleren van een milieubeleid, het vastleggen van milieueffecten en het opstellen van doelstellingen voor de verbetering van milieuprestaties.
De ISO 14001 is van toepassing voor bedrijven in elke branche en beperkt zich dus niet tot bedrijven die een zichtbare grote impact op het milieu hebben. Het doel van de ISO 14001 is aandacht en zorg voor een beter milieu. En daar kan ieder bedrijf op zijn eigen manier een bijdrage aan leveren.
30 jaar ervaring
Begeleiding op maat

Begeleiding op hoofdlijnen
Onze adviseurs nemen voornamelijk een adviserende rol aan. Hierbij blijft de organisatie verantwoordelijk voor de uitvoering van de benodigde stappen. Een wisselwerking tussen kennisoverdracht en hands-on begeleiding.
Lees meerAdvies en ondersteuning
Aanvullend op het adviestraject, ondersteunen we op onderdelen in de praktische uitvoering. Van Voorst Consult is uitvoerend betrokken en neemt een deel van de implementatie uit handen.
Lees meerVolledig ontzorgen
Van Voorst Consult neemt ter ondersteuning grote taken en activiteiten uit handen van de organisatie. Denk aan contact met medewerkers en het uitwerken van (delen van) het managementsysteem.
Lees meerISO 14001 managementsysteem
Een ISO 14001 managementsysteem zoals wij die opzetten, maakt het beheer van processen en werkwijzen eenvoudig. Inventariseer de milieuaspecten van bedrijfsprocessen, borg de kritische punten in je bedrijfsvoering en leg dit vast in een beheersbaar handboek of managementsysteem.
ISO 14001 eisen
De ISO 14001 norm bevat —net zoals de ISO 9001 norm— tien hoofdstukken en volgt de HLS-structuur, die overeenkomt met de huidige HS-structuur (harmonized structure).
ISO 14001 helpt organisaties bij het ontwikkelen en borgen van een effectief milieubeleid. De norm stelt specifieke eisen aan het milieumanagementsysteem, gericht op:
- Continue verbetering van milieuprestaties en bescherming van het milieu, bijvoorbeeld door milieuvervuiling te voorkomen.
- Beheersing van milieurisico’s die voortkomen uit de activiteiten van de organisatie.
- Voldoen aan wet- en regelgeving door minimaal te voldoen aan alle toepasselijke milieuwetten en -eisen.
Bij het toepassen van ISO 14001 wordt een levenscyclusbenadering gehanteerd. Dit betekent dat niet alleen de eigen milieueffecten worden beheerst, maar ook die van leveranciers en afnemers, zodat de volledige keten wordt meegenomen in het milieumanagementsysteem.
Meer informatie over de ISO 14001 eisen vind je via nen.nl.
"De audits zijn zeer positief verlopen. Geen tekortkomingen. De auditor was erg te spreken over hoe wij e.e.a. hadden opgezet, waarbij de grondslag veelal van jullie voorbeelden kwam. Heel veel dank daarvoor. De audit verliep zo goed dat de auditor heeft besloten de audittijd te verkorten (1 dag minder). Kortom: mede door jullie begeleiding een zeer positief resultaat."

Rob van Leeuwen, Kersten Techniek
Waarom ISO 14001?
De ISO 14001 norm helpt organisaties om te voldoen aan milieuwet- en regelgeving. Alleen dat maakt het al een verstandige overweging. Daarnaast biedt het andere voordelen waar je zowel intern als extern het verschil mee maakt.
- Concurrentievoordeel en sterkere marktpositie.
ISO 14001 is dé wereldwijd erkende norm voor milieumanagementsystemen. Niet alleen versterkt het imago van de organisatie en getuigt het van een milieubewuste bedrijfsvoering, het biedt ook concurrentievoordelen ten opzichte van bedrijven die niet over de ISO 14001 norm beschikken. - Een gestructureerd milieubeleid.
De ISO 14001 norm helpt ondernemingen richting een gestructureerd milieubeleid dat voldoet aan wet- en regelgeving. Dit bespaart tijd, kosten en verwarring. Medewerkers, klanten en investeerders kunnen namelijk snel achterhalen hoe het milieubeleid van jouw organisatie in elkaar zit. - Scherp inzicht in zowel de risico’s als de kansen op milieugebied.
Met een milieumanagementsysteem breng je de huidige activiteiten, mogelijke verbeteringen en risico’s in kaart. Door dit systematisch bij te houden, zorg je ervoor dat het beleid up-to-date blijft en er tijdig gehandeld kan worden in geval van wetswijzigingen en (veranderende) risico’s.
Easytool
Bij Van Voorst Consult begrijpen we de vraag naar overzicht in het beheren van diverse managementsystemen. Daarom hebben we de Easytool systematiek ontwikkeld.
Easytool is een praktisch hulpmiddel waarmee organisaties al hun (ISO)systemen in één managementsysteem integreren. Op die manier kunnen medewerkers altijd informatie over de verschillende normen digitaal raadplegen en is het milieumanagement geborgd.
Laten we kennis maken!
Van Voorst Consult helpt, als kennispartner, ondernemers met de implementatie van kwaliteitsmanagement, certificering en wetgeving op een werkbare en effectieve wijze. Heb je een vraag of reactie voor Van Voorst Consult? Wij helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op via het formulier.
#kennisbank
Meer over ISO 14001

FSSC-eisen aan microbiologische omgevingsmonitoring
Omgevingsmonitoring is een belangrijk aspect van voedselveiligheidsbeheer, vooral in de voedingsindustrie. Het FSSC 22000 document "Guidance Document: Environmental Monitoring" biedt uitgebreide richtlijnen voor het implementeren van een effectief omgevingsmonitoringsprogramma. Dit artikel zal de belangrijkste punten van dit document samenvatten en het belang ervan voor de voedingsindustrie benadrukken.

EU Omnibus: minder regels, meer kansen voor het MKB
De CSRD is ingevoerd in een onzekere economische context, stijgende energieprijzen en geopolitieke spanningen. Om bedrijven te ondersteunen, zet de EU middels de EU Omnibus Directive in op vereenvoudiging van regelgeving en lagere nalevingskosten. De Europese Commissie stelt voor om de rapportageverplichtingen in 2025 met 25% te verlagen. Dit heeft ook directe gevolgen voor de CSRD.