Arbo en Veiligheid
VCA: veiligheid op de werkvloer
VCA is dé standaard in veilig en gezond werken. Met VCA-certificering laat een organisatie zien dat de juiste maatregelen worden getroffen om ervoor te zorgen dat medewerkers veilig kunnen werken.

Wat is VCA?
De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers.
Als bedrijf kun je een VCA-certificering behalen wanneer je aantoonbaar veilig werkt, de minimale wettelijke arbopunten hebt ingevuld en de operationele (technische) medewerkers hun VCA-certificaat hebben behaald. VCA is de meest voorkomende certificering in Nederland waarmee je als organisatie aantoont aandacht te hebben voor veilig werken.
De VCA-norm werkt als een soort checklist waarin de organisatie antwoorden geeft op veiligheidsprocedures rondom zaken zoals: gereedschapskeuring, veiligheidsoverleg of het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.
Al deze informatie wordt samengebracht in een VCA organisatiehandboek (VGM managementsysteem). Dit beheersysteem is vergelijkbaar met het managementsysteem voor de ISO 9001 of ISO 14001 norm.
N.b. Voor informatie over een VCA-persoonscertificaat en VCA-pasje adviseren we contact op te nemen met een (online) cursusaanbieder in de buurt. Geldigheid van een huidig VCA-pasje en de naam van de cursusaanbieder is te checken op cdr.ssvv.nl. Wij begeleiden alleen naar bedrijfscertificering.
Waarom VCA?
Als dienstverlenende organisatie zijn er risico’s aan je werk verbonden. Je medewerkers werken op een steiger, langs de weg of met allerlei machines waar risico’s aan verbonden zijn.
Veiligheid van medewerkers is natuurlijk van groot belang binnen jouw organisatie. En opdrachtgevers zien net zo graag dat arborisico’s tot een minimum worden beperkt. Hoe garandeer je die veiligheid dan?
Volgens de wet ben je als organisatie niet verplicht om een VCA-certificering te behalen. In de praktijk vragen opdrachtgevers hiernaar. Afhankelijk van de risico’s die bij bepaald werk komen kijken, willen ze namelijk weten dat een organisatie de juiste maatregelen treft om de veiligheid van medewerkers te garanderen.
Of een VCA al dan niet verplicht is, hangt af van de wensen van de opdrachtgever. Ook bij tenders en aanbestedingen is VCA vaak een eis. De momenteel geldende norm versie is de VCA 2017/6.0 versie, die de VCA 2008/5.1 heeft vervangen.
VCA*, VCA** en VCA-petrochemie
Er zijn drie niveaus van VCA-certificering.
- VCA*: De meeste bedrijven hebben genoeg aan de VCA*. Ook wel bekend als de VCA 1 ster.
- VCA**: Fungeer je meer als hoofdaannemer dan past VCA** beter. .
- VCA-petrochemie: Dit niveau is geschikt voor bedrijven die (in)direct gekoppeld zijn aan de petrochemische industrie.
30 jaar ervaring
Begeleiding op maat

Begeleiding op hoofdlijnen
Onze adviseurs nemen voornamelijk een adviserende rol aan. Hierbij blijft de organisatie verantwoordelijk voor de uitvoering van de benodigde stappen. Een wisselwerking tussen kennisoverdracht en hands-on begeleiding.
Lees meerAdvies en ondersteuning
Aanvullend op het adviestraject, ondersteunen we op onderdelen in de praktische uitvoering. Van Voorst Consult is uitvoerend betrokken en neemt een deel van de implementatie uit handen.
Lees meerVolledig ontzorgen
Van Voorst Consult neemt ter ondersteuning grote taken en activiteiten uit handen van de organisatie. Denk aan contact met medewerkers en het uitwerken van (delen van) het managementsysteem.
Lees meerVoordelen van VCA
Veiligheid op de werkvloer is een cruciaal onderdeel binnen iedere organisatie. Met de VCA-norm, breng je structuur aan risicobeheersing en een veilige werkomgeving.
- Het geeft opdrachtgevers en klanten vertrouwen om met je samen te werken
- Risicovolle werkzaamheden en processen worden beheerst.
- Medewerkers worden praktisch meegenomen in gezond en veilig werken.
- Praktische checklist om veilig te werken en te voldoen aan de geldende arbo-wetgeving
- Het is een goede arbo-basis en eventuele opstap naar de ISO 45001.

"Van Voorst Consult en in het speciaal Gijsbert en Bas hebben ons fantastisch ondersteund in het behalen van onze VCA** en ISO 9001 certificering. Een bedrijf dat de normen door en door kent. Met behulp van hun ervaring en expertise ga je als bedrijf heel natuurlijk door een voor ons eerder onbekend certificeringstraject heen.
Heren bedankt voor de fijne samenwerking, en wij raden jullie ten zeerste aan!"

Lucas de Graaf, JEL Products
Easytool
Om de implementatie en beheer van de VCA praktisch en goed te borgen in de organisatie hebben we de Easytool systematiek ontworpen.
Easytool is een praktische tool die op compacte wijze de benodigde veiligheidsmaatregelen invulling geeft. Hiermee kunnen organisaties diverse (ISO-)systemen in één managementsysteem integreren en medewerkers alle nodige informatie makkelijk digitaal raadplegen. Denk hierbij aan een combinatie met de ISO 9001 en/of ISO 14001.
Laten we kennis maken!
Van Voorst Consult helpt, als kennispartner, ondernemers met de implementatie van kwaliteitsmanagement, certificering en wetgeving op een werkbare en effectieve wijze. Heb je een vraag of reactie voor Van Voorst Consult? Wij helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op via het formulier.
#kennisbank
Meer over VCA

FSSC-eisen aan microbiologische omgevingsmonitoring
Omgevingsmonitoring is een belangrijk aspect van voedselveiligheidsbeheer, vooral in de voedingsindustrie. Het FSSC 22000 document "Guidance Document: Environmental Monitoring" biedt uitgebreide richtlijnen voor het implementeren van een effectief omgevingsmonitoringsprogramma. Dit artikel zal de belangrijkste punten van dit document samenvatten en het belang ervan voor de voedingsindustrie benadrukken.

EU Omnibus: minder regels, meer kansen voor het MKB
De CSRD is ingevoerd in een onzekere economische context, stijgende energieprijzen en geopolitieke spanningen. Om bedrijven te ondersteunen, zet de EU middels de EU Omnibus Directive in op vereenvoudiging van regelgeving en lagere nalevingskosten. De Europese Commissie stelt voor om de rapportageverplichtingen in 2025 met 25% te verlagen. Dit heeft ook directe gevolgen voor de CSRD.