Onderdeel van Mitsubishi Heavy Industries in Nederland zet zich actief in voor maatschappelijk verantwoord ondernemen

Mitsubishi Forklift Trucks behaalt certificaat MVO Prestatieladder

Mitsubishi Forklift Trucks heeft het certificaat MVO Prestatieladder ontvangen uit handen van René Berendsen, manager Audit & Training bij TÜV NORD Nederland. Gijsbert van Voorst, directeur Van Voorst Consult als adviserende partij en Jos Kelderman namens stichting FSR als beheerder van de MVO Prestatieladder waren hierbij aanwezig. Deze certificering is een belangrijke mijlpaal in het streven van Mitsubishi Forklift Trucks naar maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). De MVO Prestatieladder bevestigt de inzet van bedrijven op het gebied van duurzaamheid en sociaal beleid.

Mitsubishi Forklift Trucks biedt een breed scala aan intralogistieke oplossingen, waaronder heftrucks, magazijntrucks en oplossingen voor magazijninrichting en automatisering zoals AGV’s (automatisch geleide voertuigen). De certificering vormt een belangrijke erkenning van de stappen die het bedrijf zet om MVO in de kern van haar bedrijfsvoering te integreren.

Martijn Huuskes, Managing Director van Mitsubishi Forklift Trucks / Logisnext Netherlands: “Het behalen van het MVO Prestatieladder-certificaat is een bevestiging van ons engagement voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. We zetten ons in om onze medewerkers, de samenleving en het milieu centraal te stellen in alles wat we doen. Deze certificering is een belangrijke stap, maar we zien dit als het begin van een voortdurend proces. Onze ambitie is om dit certificaat uit te breiden naar de hele Benelux-regio.”

Focus op stakeholders en bewustwording

Peter Bleijie, HQSE-manager bij Logisnext, vult aan: “Als onderdeel van Mitsubishi Heavy Industries onderschrijven wij het wereldwijde bedrijfsbeleid dat zich richt op thema’s als mensenrechten, milieu, veiligheid en gezondheid. Wij vinden het belangrijk dat onze interne en externe stakeholders ons hierop kunnen aanspreken. Betrokkenheid van belanghebbenden speelt een cruciale rol bij het bepalen van onze MVO-prioriteiten, en daarom nodigen wij relaties en medewerkers actief uit om mee te denken over onze MVO-doelen.”

Bleijie benadrukt ook het belang van bewustwording binnen de organisatie: “We merken dat MVO voor veel medewerkers een abstract begrip is. Daarom hebben we een eenvoudige definitie ontwikkeld en integreren we deze in ons onboardingprogramma. Op deze manier zorgen we ervoor dat nieuwe collega’s vanaf het begin bekend zijn met de rol van MVO binnen ons bedrijf.”

Voorbereiding op de certificering

Gedurende het certificatietraject werd Logisnext ondersteund door Henri Dekker van Van Voorst Consult. Henri spreekt positief over de samenwerking: “Logisnext is een nuchtere en bescheiden organisatie. Ze doen al veel MVO-activiteiten, simpelweg omdat dat voor hen vanzelfsprekend is. Daarom mogen ze best trots zijn op hun duurzaamheidsprestaties, want ze doen het echt heel goed.”

De audit werd uitgevoerd door TÜV NORD Nederland, een van de certificatie-instellingen die organisaties toetst op hun MVO-prestaties. René Berendsen, manager Audit & Training bij TÜV NORD Nederland: “De audit voor de MVO Prestatieladder is een grondige beoordeling van de MVO-prestaties van een organisatie. Daarbij is niet alleen het beleid van belang, maar ook de implementatie van MVO in alle bedrijfsprocessen. Een externe audit kan spannend zijn, maar het wordt vaak ervaren als een waardevolle spiegel.”

Transparantie over je MVO-prestaties

De MVO Prestatieladder is een praktische leidraad voor het implementeren en toepassen van een MVO-managementsysteem. Bedrijven en organisaties in alle sectoren kunnen de MVO Prestatieladder integreren in hun bedrijfsvoering en zich laten certificeren. Jos Kelderman, manager van de stichting FSR, benadrukt het belang van certificering: “Een MVO Prestatieladder-certificaat maakt de inspanningen van een bedrijf op het gebied van MVO aantoonbaar en effectief. Voor Logisnext betekent dit dat zij transparant kan laten zien welke MVO-thema’s zij oppakt en hoe de voortgang op deze thema’s wordt gemonitord.”

Het belang van certificering in een veranderend landschap

Kelderman wijst ook op de veranderende regelgeving, zoals de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), die bedrijven verplicht om meer aandacht te besteden aan MVO en ESG (Environmental, Social, Governance). “Een certificaat van de MVO Prestatieladder met externe toetsing door een onafhankelijke auditor is van grote waarde in een tijd waarin klanten, leveranciers en financiers steeds vaker vragen stellen over MVO-beleid en -praktijken.”

Met deze certificering bevestigt Logisnext Netherlands haar toewijding aan duurzaamheid en verantwoord ondernemen, en zet zij een belangrijke stap richting een betere toekomst voor zowel het bedrijf als de samenleving.

Over de MVO Prestatieladder

MVO Prestatieladder is een certificatienorm voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het vormt een praktische toepassing van People, Planet & Profit, en is geïnspireerd op de richtlijn ISO 26000, ondersteunt de Sustainable Development Goals en bereidt voor op de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Met de toegenomen aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemerschap, is de verwachting dat het aantal certificaathouders de komende jaren sterk zal groeien.

De certificatie-instellingen Bureau Veritas, DEKRA, DNV, Kiwa, Normec, SGS en TÜV NORD voeren de audits uit voor MVO Prestatieladder. Met deze audits, heeft een certificaat van MVO Prestatieladder dan ook een grote betrouwbaarheidswaarde.
Als Van Voorst Consult werken we CI-onafhankelijk en hebben ruime ervaring met alle bovengenoemde certificerende instellingen. Meer weten over de implementatie van de MVO-prestatieladder en wat dit voor jouw organisatie betekend, neem vrijblijvend contact op via onderstaande formulier.

Laten we kennis maken!

Van Voorst Consult helpt, als kennispartner, ondernemers met de implementatie van kwaliteitsmanagement en certificering op een werkbare en effectieve wijze. Heeft u een vraag of reactie voor Van Voorst Consult? Wij helpen u graag. Neem vrijblijvend contact op via het formulier.