Voedselveiligheid
HACCP
Elk voedingsmiddelenbedrijf moet volgens de warenwet voldoen aan de HACCP-principes. Het Hazard Analysis Critical Control Points systeem (in de volksmond “hessup” genoemd) is opgezet door de Codex Alimentarius. Het systeem geeft een handvat aan producenten van levensmiddelen om de gevaren binnen het bedrijf op te sporen en maatregelen te nemen om fouten te voorkomen.
Wat is een HACCP certificering?
In Nederland heeft de Stichting Certificatie Voedselveiligheid de HACCP-richtlijnen gebruikt om een certificeerbare standaard te schrijven, “Eisen voor een op HACCP gebaseerd Voedselveiligheidssysteem”. Deze standaard gaat inhoudelijk verder dan de HACCP principes van de Codex. De gevarenanalyse en het basisvoorwaardenprogramma staan natuurlijk centraal. Daarnaast is er aandacht voor de organisatie, de samenstelling van het HACCP-team. De validatie en verificatie zijn belangrijke aandachtspunten die verder gaan dan de Codex en ook de warenwettelijke eisen.
Waarom HACCP certificering?
Voor velen is het voldoen aan regels voor voedselveiligheid en het toepassen van gevarenidentificatie en risicoanalyse wellicht een extra belasting. Echter, een gestructureerde aanpak om voedselveiligheid te waarborgen middels een managementsysteem, zoals HACCP, helpt bedrijven en organisaties om hun betrokkenheid aantoonbaar te maken aan alle belanghebbenden en om aan de steeds toenemende eisen te voldoen.
Hoe we je kunnen ondersteunen
Of je nu vooral advies wilt, praktische ondersteuning zoekt of volledig ontzorgd wilt worden: Van Voorst Consult biedt drie niveaus van begeleiding. Zo kies je precies de aanpak die past bij jouw organisatie, tempo en beschikbare capaciteit.
Begeleiding op hoofdlijnen
Onze adviseurs nemen voornamelijk een adviserende rol aan. Hierbij blijft de organisatie verantwoordelijk voor de uitvoering. Een wisselwerking tussen kennisoverdracht en hands-on begeleiding.
- Adviserend en richtinggevend
- Kennisoverdracht voor zelfredzaamheid
Advies en ondersteuning
Aanvullend op het adviestraject, ondersteunen we op onderdelen in de praktische uitvoering. Van Voorst Consult is uitvoerend betrokken en neemt een deel van de implementatie uit handen.
- Praktisch meewerken
- Flexibele inzet
- Versneld naar resultaat
Volledige
ontzorging
Van Voorst Consult neemt ter ondersteuning grote taken en activiteiten uit handen van de organisatie. Denk aan contact met medewerkers en het uitwerken van (delen van) het managementsysteem.
- Maximale ondersteuning
- Focus op jouw kernactiviteiten
- Rust en zekerheid
GFSI goedgekeurd?
De nieuwste HACCP standaard – versie 5 voldoet niet aan de GFSI-eisen. Veel bedrijven zijn dan ook genoodzaakt om hun certificaat om te zetten naar bijvoorbeeld het FSS 22000.
Voordelen HACCP certificering
Het opzetten van een HACCP systeem is een investering in de toekomst, om de voedselveiligheid te borgen, fouten te voorkomen en daardoor faalkosten te vermijden.
Belangrijk is een systeem te maken dat flexibel is en snel in kan spelen op de markt, eventuele calamiteiten en problemen bij leveranciers en/of klanten.
Advies en begeleiding bij HACCP certificering
Van Voorst Consult heeft jarenlange ervaring met het adviseren en begeleiden van kwaliteitsmanagementsystemen en de certificering hiervan. Wilt u meer weten over de HACCP certificering en wat Van Voorst Consult hierbij voor u kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op.
Laten we kennis maken!
Van Voorst Consult helpt, als kennispartner, ondernemers met de implementatie van kwaliteitsmanagement, certificering en wetgeving op een werkbare en effectieve wijze. Heb je een vraag of reactie voor Van Voorst Consult? Wij helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op via het formulier.
#kennisbank
Meer over HACCP
FSSC-eisen aan microbiologische omgevingsmonitoring
Omgevingsmonitoring is een belangrijk aspect van voedselveiligheidsbeheer, vooral in de voedingsindustrie. Het FSSC 22000 document "Guidance Document: Environmental Monitoring" biedt uitgebreide richtlijnen voor het implementeren van een effectief omgevingsmonitoringsprogramma. Dit artikel zal de belangrijkste punten van dit document samenvatten en het belang ervan voor de voedingsindustrie benadrukken.
BRCGS verpakking versie 7: wat is er veranderd?
Op 28 oktober 2024 is versie 7 van de BRCGS Packaging Materials Standard uitgebracht. Vanaf 28 april 2025 is deze nieuwe versie verplicht.
Tijdens een webinar gaf Gwenda Jarrett, Programma Manager Verpakking bij BRCGS, een eerste overzicht van de belangrijkste wijzigingen.