Voedselveiligheid

Wetgeving en NVWA

Zorgt voor compliance aan wet- en regelgeving

Voldoen aan wetgeving

Iedere organisatie die met levensmiddelen omgaat moet voldoen aan de wettelijke eisen.
De NVWA houdt hierop toezicht. Zie ook www.nvwa.nl.

Belangrijke aandachtspunten zijn:

  • Een bedrijf moet geregistreerd staan bij de NVWA;
  • Een bedrijf moet voldoen aan de wetgeving, denk bijvoorbeeld aan:
    – EG 852 – 2004 en/of de EG 853 – 2004 met betrekking tot voedselveiligheid; in deze richtlijn staat onder andere beschreven dat ieder bedrijf een gevarenanalyse moet hebben met betrekking tot de risico’s op gebied van voedselveiligheid OF dat ze moeten werken volgens een goedgekeurde hygiënecode;
    – EG 1169-2011 over de etikettering van consumentenproducten;
    – Infoblad 64 van de NVWA geeft een samenvatting en interpretatie met name gericht op de EG 852;
  • Traceability van producten moet op detailniveau zijn geregeld. Dit geldt niet alleen van eindproducten maar ook van de grondstoffen en de koppeling tussen deze grondstoffen en eindproducten.

Advies

Wij geven advies op het gebied van de wettelijke eisen, denk bijvoorbeeld aan het implementeren van een hygiënecode. Mocht deze code voor u niet beschikbaar zijn, dan kunnen wij u ook helpen bij het opstellen van de gevarenanalyse, leveranciersaudits, geven van training, interne audits, etc. Kortom: wij kunnen u compleet begeleiden!
Neem vrijblijvend contact op via ons contactformulier of bel met Wim van Leeuwen, 06–57 47 69 04.

#kennisbank

Kom alles te weten over voedselveiligheid

Blog

De veranderlijke voedselvoorzieningsketen

De wereld verandert snel, en zo ook de voedselvoorzieningsketen, dit vraagt continu verbeteren van de voedselveiligheidsnormen. Hiervoor zijn er door de Global Food Safety Initiative (GFSI) een set basiseisen opgesteld waaraan voedselveiligheid certificatieschema’s moeten voldoen. De GFSI-eisen zijn opgenomen in de zogenoemde Benchmarking Requirements.

Blog

De NIS2-richtlijn, ook voor u?!

Er is veel te lezen over de NIS2 als uitbreiding op de voorgaande NIS-richtlijn. Wat is deze NIS2, voor welke sectoren geldt hij en wat kan de NIS2 voor gevolgen voor u geven.

Blog

Klimaatverandering verplicht onderwerp bij ISO-certificering

Op 23 februari heeft IAF en ISO amendementen gepubliceerd voor diverse managementsysteemnormen. Hiermee is klimaatverandering een verplicht aandachtspunt bij ISO-certificering geworden. Dit geldt voor 31 normen waaronder de veelvoorkomende ISO-normen; ISO 9001 (kwaliteit), ISO 45001 (veiligheid), ISO 14001 (milieu), ISO 22001 (voedselveiligheid) en ISO 27001 (informatiebeveiliging).

We helpen je graag met administratieve organisatie

Vrijblijvend advies

Laten we kennis maken!

Van Voorst Consult helpt, als kennispartner, ondernemers met de implementatie van kwaliteitsmanagement en certificering op een werkbare en effectieve wijze. Heeft u een vraag of reactie voor Van Voorst Consult? Wij helpen u graag. Neem vrijblijvend contact op via het formulier.