Voedselveiligheid
BRCGS Food
Bent u een voedselproducerende organisatie waar levensmiddelen worden verwerkt, verpakt of bewerkt? Dan is de BRCGS Food, officieel “The BRC Global Standard for Food Safety” de BRCGS-norm die past bij uw activiteiten.
De huidige versie is BRCGS Food versie 9. Deze norm stelt eisen op het gebied van de productie en overige handelingen met levensmiddelen en is geupdate met o.a. een klokkenluidersprotocol, intern audit beleid en de voedselveiligheidscultuur.
Opbouw BRCGS Food
De norm bestaat uit 9 hoofdstukken met eisen voor de volgende aandachtsgebieden:
- Management van de organisatie (organisatiestructuur, functiebeschrijvingen, overleg)
- HACCP voedselveiligheidsplan en kwetsbaarheidsanalyse (fraude- en integriteitsbeheersing, beveiliging)
- Kwaliteitsmanagementsysteem (handboekbeheer, interne audits, corrigerende maatregelen, traceerbaarheid)
- Bedrijfsruimten (afhankelijk van de kwetsbaarheid van product en proces zijn deze eisen streng of minder streng)
- Beheersing van producten (grondstoffen, halffabricaten, eindproducten, verpakkingen, voedselveiligheidsrisico’s, allergenen, GMO, claims, labeling)
- Beheersing van processen (onderhoud, kalibratie)
- Beheersing van personeel (training, hygiëneregels)
- Eisen met betrekking tot High RIsk, High Care and Ambient High Care ruimtes
- Vereisten voor handelsproducten
Hoe we je kunnen ondersteunen
Of je nu vooral advies wilt, praktische ondersteuning zoekt of volledig ontzorgd wilt worden: Van Voorst Consult biedt drie niveaus van begeleiding. Zo kies je precies de aanpak die past bij jouw organisatie, tempo en beschikbare capaciteit.
Begeleiding op hoofdlijnen
Onze adviseurs nemen voornamelijk een adviserende rol aan. Hierbij blijft de organisatie verantwoordelijk voor de uitvoering. Een wisselwerking tussen kennisoverdracht en hands-on begeleiding.
- Adviserend en richtinggevend
- Kennisoverdracht voor zelfredzaamheid
Advies en ondersteuning
Aanvullend op het adviestraject, ondersteunen we op onderdelen in de praktische uitvoering. Van Voorst Consult is uitvoerend betrokken en neemt een deel van de implementatie uit handen.
- Praktisch meewerken
- Flexibele inzet
- Versneld naar resultaat
Volledige
ontzorging
Van Voorst Consult neemt ter ondersteuning grote taken en activiteiten uit handen van de organisatie. Denk aan contact met medewerkers en het uitwerken van (delen van) het managementsysteem.
- Maximale ondersteuning
- Focus op jouw kernactiviteiten
- Rust en zekerheid
BRCGS Food adviesbureau
Als een van de weinige adviesbureaus in Nederland is Van Voorst Consult geregistreerd BRCGS consultant. Deze registratie maakt voor u aantoonbaar dat wij u als experts op dit gebied kunnen adviseren. Een registratie als BRCGS-consultant brengt strenge eisen met zich mee:
- De adviseur moet hetzelfde trainingstraject volgen als de auditor
- Het opleidingsniveau van de adviseur moet vergelijkbaar zijn met die van een auditor (HBO+)
- Ervaring op het gebied van HACCP en ervaring met diverse productgroepen moet aantoonbaar zijn
- Alle referenties zijn door de BRCGS organisatie nagebeld
Wij geven u vakkundig en doelgericht advies op het gebied van de normeisen. Maar wij kunnen u ook helpen bij het opstellen van bijvoorbeeld de gevarenanalyse, het aanvragen en uitvoeren van leveranciersaudits, het opstellen van een nulmeting, het geven van BRCGS-trainingen en het afnemen van interne audits of proefaudits. Kortom: wij kunnen een bedrijf compleet begeleiden bij het behalen van een BRCGS Food certificaat.
Laten we kennis maken!
Van Voorst Consult helpt, als kennispartner, ondernemers met de implementatie van kwaliteitsmanagement, certificering en wetgeving op een werkbare en effectieve wijze. Heb je een vraag of reactie voor Van Voorst Consult? Wij helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op via het formulier.
#kennisbank
Meer over BRCGS Food
FSSC-eisen aan microbiologische omgevingsmonitoring
Omgevingsmonitoring is een belangrijk aspect van voedselveiligheidsbeheer, vooral in de voedingsindustrie. Het FSSC 22000 document "Guidance Document: Environmental Monitoring" biedt uitgebreide richtlijnen voor het implementeren van een effectief omgevingsmonitoringsprogramma. Dit artikel zal de belangrijkste punten van dit document samenvatten en het belang ervan voor de voedingsindustrie benadrukken.
BRCGS verpakking versie 7: wat is er veranderd?
Op 28 oktober 2024 is versie 7 van de BRCGS Packaging Materials Standard uitgebracht. Vanaf 28 april 2025 is deze nieuwe versie verplicht.
Tijdens een webinar gaf Gwenda Jarrett, Programma Manager Verpakking bij BRCGS, een eerste overzicht van de belangrijkste wijzigingen.