Compliance Management Conform ISO 19600

Bij veel normen komt de vraag naar voren, hoe borgt u uw compliance management? De borging van wet- en regelgeving voor u als organisatie, maar ook van allerlei andere eisen die aan een organisatie worden gesteld. Denk hierbij net zo goed aan klantvragen, interne gedragscodes of branche-afspraken.

De International Standardisation Organisation is hiervoor een richtlijn aan het opstellen. De 19600 ‘Compliance management systems – Guidelines’. De draft-versie is afgelopen januari uitgekomen waarmee de contouren van deze richtlijn duidelijk zijn. Nederland is actief betrokken wat we kunnen plaatsen in het licht van de zoektocht hoe bedrijven de naleving van wetgeving organiseren en aantoonbaar maken.

De vraag is altijd in hoeverre deze richtlijn mondiaal gaat gelden als richtlijn voor de omgang van compliance management. De ISO 19600 is ook een richtlijn en geen eisenstellende norm.

De ISO 19600 is bedoeld om organisaties te helpen hun bestaande aanpak van compliance management te verdiepen en te verbreden. Denk aan rollen van bestuur, directie, management en medewerkers. Dit geeft ook maar weer aan hoe belangrijk voorbeeldgedrag en de attitude van de organisatie is.

Uiteraard houden wij als Van Voorst Consult deze vernieuwingen scherp in de gaten. Met onze adviseur aan uw zijde bent u verzekerd dat u up-to-date bent met de geldende normeisen en actuele interpretatieontwikkelingen.

De ISO 19600 wil men begin 2015 definitief publiceren.

Laten we kennis maken!

Van Voorst Consult helpt, als kennispartner, ondernemers met de implementatie van kwaliteitsmanagement en certificering op een werkbare en effectieve wijze. Heeft u een vraag of reactie voor Van Voorst Consult? Wij helpen u graag. Neem vrijblijvend contact op via het formulier.