Mijlpaal ISO 26000 (MVO)

Publicatie ISO 26000 in 2010

De ISO-werkgroep voor Social Responsibility heeft besloten dat het concept van ISO 26000 voldoende draagkracht heeft. Alle partijen hebben aangegeven voldoende vertrouwen te hebben in het proces en de inhoud van ISO 26000. De volgende fase van het normontwikkelingsproces kan worden ingegaan. De planning om de richtlijn in 2010 te publiceren is hierdoor nog steeds reëel. Het besluit werd genomen op 5 september tijdens de 6e vergadering van de ISO-werkgroep in Santiago (Chili).

Het concept van ISO 26000 gaat in december als Committee Draft (CD) uit voor stemming en commentaar naar de 84 ledenlanden van ISO en de 40 internationale organisaties die bij het ontwikkelen van de richtlijn betrokken zijn.  Alle stakeholdergroepen, waaronder het bedrijfsleven en de vakbonden, hebben hiertoe op basis van concensus besloten.

ISO 26000 en dierenwelzijn

Belangrijke discussiepunten tijdens de vergadering in Chili waren onder meer de reikwijdte van de ‘sphere of influence’ van een organisatie, de verhouding van ISO 26000 tot de WTO in verband met de Technical Barriers of Trade en de discussie over het al dan niet vrijblijvend mogen identificeren en prioriteren van bepaalde MVO-kernonderwerpen als milieu en mensenrechten. De Nederlandse delegatie heeft zich onder meer ingezet voor aandacht voor dierenwelzijn in de richtlijn en hiermee succes bereikt. Dankzij dit Nederlandse initiatief is het onderwerp op verschillende plaatsen in de richtlijn opgenomen.

ISO 26000 internationaal

Aan de ISO-werkgroepvergadering namen ruim 400 genomineerde experts deel, een veelvoud daarvan werkt via de nationale normcommissies mee aan de ontwikkeling van de ISO-richtlijn voor MVO. Niet eerder hebben zoveel experts uit diverse maatschappelijke groeperingen meegewerkt aan de ontwikkeling van een internationale norm. Niet alleen een nieuw record voor ISO-begrippen… Het lijkt erop dat nergens ter wereld een groter multi-stakeholderproces plaatsvindt.

Van Voorst Consult & MVO

Van Voorst Consult is partner van MVO Nederland. Zoekt u advies bij uw MVO project? Neem dan contact met ons op!