Voedselveiligheid
GMP+ / SECUREFEED
De officiële benaming van de vernieuwde versie is GMP+ FSA. Dit staat voor GMP+ Feed Safety Assurance scheme.
Wat is GMP+FSA?
De GMP+ Feed Safety Assurance scheme is door het Productschap van Diervoerders opgezet als ‘vrijwillig’ programma om de hele keten van diervoeders in kaart en onder controle te brengen.
Deze standaard is geen wettelijke eis, maar een aanvulling hierop. Vrijwillig staat echter tussen aanhalingstekens omdat deze standaard door de hele keten is doorgevoerd en daarmee is het voor alle partijen verplicht alleen zaken te doen met leveranciers die ook het GMP+FSA-certificaat hebben.
Het beheer van de standaard is ondergebracht in een aparte stichting “GMP+ International” – zie www.gmpplus.org. Op deze website kunnen de normen en onderliggende documentatie worden gedownload. De GMP+FSA standaard is opgedeeld in verschillende standaarden met verschillende doelgroepen. De belangrijkste zijn:
- GMP+ B1 Productie, handel en diensten
- GMP+ B2 Productie van diervoederingrediënten
- GMP+ B3 Handel, collectie en op- & overslag
- GMP+ B3.2 Handel aan veehouderijbedrijven (tussenhandel)
- GMP+ B4 Transport
Levensmiddelenbedrijven met een reststroom naar de diervoederindustrie moeten dus naast vaak andere levensmiddelenstandaarden, gecertificeerd worden voor GMP+FSA. Door de opbouw (ISO 9001 structuur) is de GMP+FSA uitstekend te combineren met bijvoorbeeld een ISO 22000– of BRC– certificaat.
Het is dan wel zaak om één kwaliteitssysteem te behouden, waarin makkelijk alle eisen van de verschillende standaarden zijn op te nemen. Hiervoor is door Van Voorst Consult een digitale methode ontwikkeld: EasyTool. Ook is het belangrijk om te weten dat certificerende instellingen een gecombineerde audit kunnen uitvoeren.
30 jaar ervaring
Begeleiding op maat
Begeleiding op hoofdlijnen
Onze adviseurs nemen voornamelijk een adviserende rol aan. Hierbij blijft de organisatie verantwoordelijk voor de uitvoering van de benodigde stappen. Een wisselwerking tussen kennisoverdracht en hands-on begeleiding.
Lees meerAdvies en ondersteuning
Aanvullend op het adviestraject, ondersteunen we op onderdelen in de praktische uitvoering. Van Voorst Consult is uitvoerend betrokken en neemt een deel van de implementatie uit handen.
Lees meerVolledig ontzorgen
Van Voorst Consult neemt ter ondersteuning grote taken en activiteiten uit handen van de organisatie. Denk aan contact met medewerkers en het uitwerken van (delen van) het managementsysteem.
Lees meerWaarom GMP+FSA-certificering?
Alleen als GMP+FSA geëist wordt door de klant is het zinvol om tegen deze norm te certificeren. Certificeren is dus veelal van commercieel belang. Daarnaast geeft deze standaard voldoende aandachtspunten mee om een goed voedselveiligheidssysteem binnen uw bedrijf in te voeren.
Wat is GMP+FRA-certificering (diervoedersector)?
GMP+FRA staat voor Feed Responsibility Assurance. De GMP+FRA richt zicht op verantwoord geproduceerd diervoeder.
Op dit moment zijn er o.a. initiatieven van:
- MP+ MI101 Productie en handel van RTRS soja
- GMP+ MI102 Verantwoord varkens- en pluimveevoeder
- GMP+ MI103 Verantwoord melkveevoeder
Vanuit de zuivelsector worden leveranciers van diervoeders gevraagd zich aan te sluiten bij SecureFeed. Dit is weer opgelegd door de zuivelindustrie.
SecureFeed ontwikkelt en beheert een gezamenlijk systeem voor monitoring en risicobeoordeling van grondstoffen en de leveranciers ervan. Door het delen van kennis en informatie met ketenpartners en externe partijen, werken ze aan versterking van het risicobewustzijn en de risico-aanpak. Doel is om de keten gesloten te krijgen.
Advies en begeleiding bij GMP+FSA of GMP+FRA certificering
Van Voorst Consult heeft jarenlange ervaring met het begeleiden van kwaliteitsmanagementsystemen en certificering. Wilt u meer weten over de certificeringen in de diervoedersector en wat Van Voorst Consult op het gebied van voederveiligheid voor uw organisatie kan betekenen? Vult u dan het onderstaande formulier in!
#kennisbank
Kom alles te weten over GMP certificeringen
Rollen en verantwoordelijkheden binnen de GPSR
Welke rol heb jij onder de GPSR? Afhankelijk van de plaats van jouw organisatie in de productketen heb je bepaalde verantwoordelijkheden. Dit gaat van fabrikant en gemachtigde, importeur, distributeur tot fulfilmentcenter of helemaal niet vallend onder de GPSR. Vind jouw plaats in dit kennisartikel.
Duurzaamheid: mens, milieu en maatschappij
In de afgelopen jaren heeft duurzaamheid een sterke opmars gemaakt, en die trend zet zich voort. Het is voor bedrijven dan ook essentieel om hierop te acteren. Duurzaamheid kan voortkomen uit rapportageverplichtingen zoals de CSRD, of uit vragen van klanten, leveranciers, en -niet onbelangrijk- de eigen medewerkers.
Mitsubishi Forklift Trucks behaalt MVO Prestatieladder
Mitsubishi Forklift Trucks heeft het certificaat MVO Prestatieladder ontvangen. Deze certificering is een belangrijke mijlpaal in het streven van Mitsubishi Forklift Trucks naar maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). De MVO Prestatieladder bevestigt de inzet van bedrijven op het gebied van duurzaamheid en sociaal beleid.
Laten we kennis maken!
Van Voorst Consult helpt, als kennispartner, ondernemers met de implementatie van kwaliteitsmanagement, certificering en wetgeving op een werkbare en effectieve wijze. Heb je een vraag of reactie voor Van Voorst Consult? Wij helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op via het formulier.