Arbo & Veiligheid
Risico Inventarisatie & Evaluatie: veiligheid voorop
Iedere werkgever is verplicht een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) uit te voeren. Dat houdt in dat de organisatie moet (laten) onderzoeken of het werk gevaar kan veroorzaken, of schade kan aanrichten, aan de gezondheid van werknemers.

Wat is Risico Inventarisatie & Evaluatie?
Kort gezegd is een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) een check op het voldoen aan wet- en regelgeving op arbo-gebied. Het doel van zo een RI&E is het inventariseren van de arbo-risico’s.
Een plan van aanpak met verbeteringsmaatregelen maakt deel uit van de RI&E, met als doel het verlagen van de risico’s om de gezondheid van werknemers te bevorderen.
30 jaar ervaring
Begeleiding op maat

Begeleiding op hoofdlijnen
Onze adviseurs nemen voornamelijk een adviserende rol aan. Hierbij blijft de organisatie verantwoordelijk voor de uitvoering van de benodigde stappen. Een wisselwerking tussen kennisoverdracht en hands-on begeleiding.
Lees meerAdvies en ondersteuning
Aanvullend op het adviestraject, ondersteunen we op onderdelen in de praktische uitvoering. Van Voorst Consult is uitvoerend betrokken en neemt een deel van de implementatie uit handen.
Lees meerVolledig ontzorgen
Van Voorst Consult neemt ter ondersteuning grote taken en activiteiten uit handen van de organisatie. Denk aan contact met medewerkers en het uitwerken van (delen van) het managementsysteem.
Lees meerToetsing RI&E
Voor het toetsen van de RI&E geldt het volgende:
- Bedrijven met meer dan 25 werknemers moeten de risico-inventarisatie en -evaluatie voorleggen aan een arbodienst of arbodeskundige. Deze toetst de risico-inventarisatie op basis van de voorschriften. Van Voorst Consult kan deze toetsing uitvoeren.
- Bedrijven tot en met 25 werknemers kunnen gebruik maken van een op www.rie.nl erkend branche-instrument. Wanneer er geen erkende branche-tool is, dient er bij de uitvoering van de RI&E betrokkenheid te zijn van een arbodeskundige. Toetsing is hier niet vereist. Wanneer er geen erkende branche-tool is, dan dient er bij de uitvoering van de RI&E betrokkenheid te zijn van een arbodeskundige.
- Voor bedrijven met minder dan 40 uur per week personeel in dienst is een RI&E wel verplicht, maar hoeft deze niet getoetst te worden.
"Van de vele soortgelijk organisaties springen jullie er uit, vakkundig en professioneel. Daar waar andere organisaties bedrijven verder helpen met hun ISO-certificeringen, waarbij zij vooral aan zichzelf denken...veel overleg...veel tijd voor implementatie en vooral het onnodig zwaar optuigen van een ISO-apparaat stellen jullie de klant voorop! Maximale betrokkenheid en vooral de pragmatisch aansluiting van ISO in de organisatie. Hierdoor is niet alleen ISO volwaardig ingericht, maar is ISO vooral eenvoudig beheersbaar gemaakt."

Frank Hofman, NEXXT
Waarom RI&E?
RI&E is een universele standaard die voor alle organisaties in eender welke sector van toepassing is. Dit maakt het de ideale manier om risico’s in kaart te brengen.
Een RI&E brengt diverse voordelen met zich mee:
- (Verplicht) startpunt voor een veiligheidsbeleid
De criteria van een RI&E zorgen ervoor dat organisaties hun veiligheidsbeleid vanaf de basis onder de loep moeten nemen. Het biedt dus een startpunt voor het samenstellen van een uitgebreid veiligheidsbeleid en het in kaart brengen van risico’s waar je wellicht in eerste instantie niet aan denkt. Kortom, het dwingt je om na te denken over wat risico’s inhouden en hoe je de veiligheid van medewerkers in diverse situaties kan blijven waarborgen. - Betrouwbaar
Een RI&E is een belangrijke verzameling van informatie omtrent veiligheid, risico’s en procedures. Dat maakt het een waardevolle bron die medewerkers op ieder moment zelfstandig kunnen raadplegen. - Waardevolle investering
RI&E is een waardevolle bedrijfsinvestering. Als belangrijk onderdeel van risicomanagement, stimuleert het veiligheidsbewustzijn en veilig werken binnen de organisatie. Een veiligere werkomgeving betekent ook een verminderd aantal ongevallen en lager ziekteverzuim.
RI&E en VCA-certificering
Bovenstaand zijn de spelregels zoals verwoord in de Arbowet. Bij VCA-bedrijfscertificering gelden enkele aanvullende regels: daarbij dient de RI&E vooral functiegericht te zijn en is de betrokkenheid van de veiligheidskundige / MVK-er noodzakelijk. Van Voorst Consult kan dit praktisch vormgeven voor jouw organisatie.
Advies bij de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie
Van Voorst Consult heeft jarenlange ervaring in het uitvoeren van praktische Risico-Inventarisaties en -Evaluaties.
Wil je meer weten over een RI&E en wat Van Voorst Consult op het gebied van een Risico-Inventarisatie voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op via onderstaand contactformulier!
Laten we kennis maken!
Van Voorst Consult helpt, als kennispartner, ondernemers met de implementatie van kwaliteitsmanagement, certificering en wetgeving op een werkbare en effectieve wijze. Heb je een vraag of reactie voor Van Voorst Consult? Wij helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op via het formulier.
#kennisbank
Meer over RI&E

FSSC-eisen aan microbiologische omgevingsmonitoring
Omgevingsmonitoring is een belangrijk aspect van voedselveiligheidsbeheer, vooral in de voedingsindustrie. Het FSSC 22000 document "Guidance Document: Environmental Monitoring" biedt uitgebreide richtlijnen voor het implementeren van een effectief omgevingsmonitoringsprogramma. Dit artikel zal de belangrijkste punten van dit document samenvatten en het belang ervan voor de voedingsindustrie benadrukken.

EU Omnibus: minder regels, meer kansen voor het MKB
De CSRD is ingevoerd in een onzekere economische context, stijgende energieprijzen en geopolitieke spanningen. Om bedrijven te ondersteunen, zet de EU middels de EU Omnibus Directive in op vereenvoudiging van regelgeving en lagere nalevingskosten. De Europese Commissie stelt voor om de rapportageverplichtingen in 2025 met 25% te verlagen. Dit heeft ook directe gevolgen voor de CSRD.