Organisatieadvies
Zet auditting in om te weten waar u en de partijen rondom u staan
Auditting is niet meer alleen op interne proces-compliance. Steeds meer bedrijven zetten (externe) auditting in als nulmeting of GAP-analyse, leveranciersbeoordeling, recall test of food defense test.

De algemene term “Audit” wordt in kwaliteitsland vaak in verband gebracht met een externe audit door een certificerende instelling, met als doel een certificaat te behalen. Maar naast dit type audit, de zogenaamde Third Party Audit, zijn er tal van andere vormen van audits die van toegevoegde waarde kunnen zijn voor uw organisatie of uw leveranciers, zoals interne audit, leveranciersaudit, GAP-analyse, proefaudit, recall test of een food defence test.
Van Voorst Consult ontzorgt en ondersteunt u graag bij het vormgeven van deze audits. Dit kan door het uitvoeren van één van deze audits of door uw medewerkers te trainen / op te leiden tot interne auditoren. Uw medewerkers kennen de organisatie tenslotte het beste en weten waar verbetermogelijkheden liggen. Met onze ruime ervaring in de diverse normen en certificeringen, zowel in een adviesrol als in de rol van auditor, zijn we u graag van dienst. Een goed uitgevoerde audit is het instrument bij uitstek om de juiste informatie en verbeterkansen op tafel te krijgen.
Interne audit
Iedere managementsysteem-norm vraag om interne audits uit te voeren. U heeft ongetwijfeld een auditplanning waarin de gewenste audits zijn vastgelegd. Maar nu de uitvoering… het gewone werk roept, er is altijd wel iets te doen wat urgenter lijkt. En dit terwijl interne audits juist een goede informatiebron zijn of u aan de gewenste norm(en) voldoet, maar zeker ook waar verbetering en groei mogelijk is. Steeds meer bedrijven kiezen er dan ook voor de interne audits (geheel of gedeeltelijk) aan hun adviseur uit te besteden. Die kijkt vaak net een slag dieper, kritischer en vanuit zijn brede ervaring zodat dit u waardevolle inzichten geeft voor kostenreductie en organisatieversterking. Tevens is dit een goede voorbereiding op de jaarlijkse externe certificeringsaudit.
Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken en een passend auditprogramma op te stellen. Dit kan al vanaf een dagdeel per jaar als finale toets op de aanwezige norm zodat iedere medewerker zijn ‘ding’ gereed heeft voor de externe audit, tot aan multinationals waar wij tientallen dagen per jaar audits uitvoeren op de norm, interne richtlijnen of meer procesinhoudelijk om conformiteit aan te tonen en verbeteringen door te voeren.
Ook wanneer een audit ad hoc moet worden uitgevoerd, naar aanleiding van een klacht of een intern probleem, kunt u ons hiervoor inschakelen.
Leveranciersaudit
Als organisatie bent u onderdeel van een keten van leveranciers, producenten, dienstverleners en klanten. Vanuit deze ketengedachte wordt van bedrijven steeds meer verwacht dat zij invulling geven aan hun verantwoordelijkheid binnen deze gehele keten. Dit betekent onder andere dat u als organisatie-eisen stelt aan uw leveranciers. Dit kunt u schriftelijk vastleggen in overeenkomsten of specificaties, maar in bepaalde gevallen wilt u ook gewoon ‘zien hoe zij het doen’. Een leveranciersaudit wordt steeds vaker ingezet om het voldoen aan gestelde eisen te toetsen. Zeker als uw leverancier niet is gecertificeerd, wilt u vertrouwen kunnen hebben in hun presteren, zodat u daarop zaken kunt doen. Ook in het geval van klachten of problemen kan een leveranciersaudit worden uitgevoerd. Dit is dan een audit specifiek gericht op één onderwerp, met als doel de oorzaak te achterhalen en verbeteringen voor te stellen c.q. verplichten als afnemer.
Van Voorst Consult kan als onafhankelijke partij deze leveranciersaudits voor u uitvoeren. Indien gewenst kan deze audit ook samen met een medewerker van uw organisatie worden uitgevoerd, zodat uw leverancier een bekend gezicht over de vloer krijgt en wij als onafhankelijke derde of norm-geweten aansluiten.
Nulmeting / GAP-analyse
U heeft een keuze gemaakt voor een bepaalde norm, maar u heeft wellicht onvoldoende zicht op wat die norm nu precies betekent voor uw organisatie. U vraagt zich dan ook af wat hier allemaal bij komt kijken, welke investeringen misschien nodig zijn, hoeveel tijd het gaat kosten, wat het vraagt van de medewerkers, kortom: krijgt u de businesscase rond en wat zijn de te nemen acties?
Maar ook wanneer u wilt overstappen naar een andere norm, of als er een nieuwe versie wordt uitgebracht van uw huidige norm, kunt u zich deze vragen stellen: wat moet ik nog doen om aan de nieuwe eisen te voldoen? Wat hebben onze medewerkers nodig om deze aanpassingen uit te kunnen voeren?
Wij kunnen u de benodigde kennis en inzicht geven door het uitvoeren van een nulmeting. Dit is een GAP-analyse aan de hand van de betreffende norm die u in gedachten heeft, waarbij we in de vorm van een audit toetsen waar uw organisatie en medewerkers staan. Het resultaat is een GAP-analyse voorzien van inzicht in de benodigde investeringen in tijd, mensen en middelen.
Proefaudit
U bent zich als organisatie aan het voorbereiden op een audit door een certificerende instelling. Het handboek is geschreven, de organisatie werkt grotendeels volgens de vastgestelde procedures en werkinstructies, en nu wilt u weten waar u staat: is uw organisatie klaar voor certificering? Een proefaudit geeft u het antwoord: aan de hand van de betreffende norm wordt uw organisatie beoordeeld zoals bij een ‘echte’ audit. In feite een generale repetitie, waarbij de puntjes op de ‘i’ worden gezet en waarbij uw medewerkers ervaren wat een audit inhoudt en wat er van ze wordt verwacht. Het grote voordeel van een proefaudit is dat u nog tijd hebt om eventuele missende onderdelen of verbeterpunten op te pakken, waarbij onze adviseur gelijk met u meedenkt en u praktische handvatten kan bieden. Voordelen van onze inzet zijn onafhankelijkheid t.o.v. de certificering, onze adviseurs mogen wel advies geven (ze hoeven hun advies daarna namelijk niet te certificeren) en te maken kosten t.o.v. de certificering en opvolging van eventuele afwijkingen.
30 jaar ervaring
Begeleiding op maat

Begeleiding op hoofdlijnen
Onze adviseurs nemen voornamelijk een adviserende rol aan. Hierbij blijft de organisatie verantwoordelijk voor de uitvoering van de benodigde stappen. Een wisselwerking tussen kennisoverdracht en hands-on begeleiding.
Lees meerAdvies en ondersteuning
Aanvullend op het adviestraject, ondersteunen we op onderdelen in de praktische uitvoering. Van Voorst Consult is uitvoerend betrokken en neemt een deel van de implementatie uit handen.
Lees meerVolledig ontzorgen
Van Voorst Consult neemt ter ondersteuning grote taken en activiteiten uit handen van de organisatie. Denk aan contact met medewerkers en het uitwerken van (delen van) het managementsysteem.
Lees meerLaten we kennis maken!
Van Voorst Consult helpt, als kennispartner, ondernemers met de implementatie van kwaliteitsmanagement, certificering en wetgeving op een werkbare en effectieve wijze. Heb je een vraag of reactie voor Van Voorst Consult? Wij helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op via het formulier.
#kennisbank
Meer over Organisatieadvies

FSSC-eisen aan microbiologische omgevingsmonitoring
Omgevingsmonitoring is een belangrijk aspect van voedselveiligheidsbeheer, vooral in de voedingsindustrie. Het FSSC 22000 document "Guidance Document: Environmental Monitoring" biedt uitgebreide richtlijnen voor het implementeren van een effectief omgevingsmonitoringsprogramma. Dit artikel zal de belangrijkste punten van dit document samenvatten en het belang ervan voor de voedingsindustrie benadrukken.

EU Omnibus: minder regels, meer kansen voor het MKB
De CSRD is ingevoerd in een onzekere economische context, stijgende energieprijzen en geopolitieke spanningen. Om bedrijven te ondersteunen, zet de EU middels de EU Omnibus Directive in op vereenvoudiging van regelgeving en lagere nalevingskosten. De Europese Commissie stelt voor om de rapportageverplichtingen in 2025 met 25% te verlagen. Dit heeft ook directe gevolgen voor de CSRD.