GPSR: nieuwe regels voor productveiligheid
Wanneer u non-foodproducten verkoopt aan consumenten in de EU en Noord-Ierland, zult u zich moeten houden aan regels voor productveiligheid. Dit is momenteel de GPSD, de Richtlijn Algemene Productveiligheid welke op 13 december 2024 wordt vervangen door de General Product Safety Regulation (GPSR).
De GPSR ziet erop toe dat alle non-food consumentenproducten op de EU-markt veilig zijn en legt verschillende verplichtingen op aan bedrijven om dit te kunnen garanderen. Hiermee wordt een vangnet geboden voor producten of risico’s die niet in andere EU-wetgeving zijn geregeld. Hierdoor is de consument in de EU altijd beschermd tegen onveilige producten.
Wat is er nieuw in de GPSR?
- Verscherpte eisen ten aanzien van de te nemen voorzorgsmaatregelen met betrekking tot productveiligheid.
- De risicobeoordeling van producten is uitgebreid.
- Specifieke productveiligheidsverplichtingen voor zowel marktdeelnemers als aanbieders van onlinemarktplaatsen.
- De traceerbaarheidsvereisten van producten zijn aangescherpt; denk aan contactgegevens van de fabrikant of importeur en gegevens als typenummer, serienummer of ander identificatienummer.
- Het proces rondom het terugroepen (recalls) van onveilige producten is specifieker gedefinieerd met daarbij versterkte regels voor markttoezicht. Denk aan sneller een recall kunnen uitvoeren, volledige vergoeding of gratis reparatie en sneller van de markt kunnen halen van onveilige producten.
Meer taken voor aanbieders van onlinemarktplaatsen
Online platforms spelen een belangrijke rol bij de verkoop van producten. De GPSR stelt extra eisen aan deze aanbieders, zoals:
- Online platforms dienen een centraal contactpunt aan te wijzen voor communicatie met nationale instanties voor productveiligheid.
- Online platforms dienen zich aan te melden bij het Safety Gate Portal en duidelijk te maken wat hun centrale contactpunt is.
- Online platforms dienen interne productveiligheidsprocedures te hebben om zich aan de GPSR te kunnen houden.
Verplicht kwaliteitssysteem
Bent u een fabrikant, importeur of distributeur? Om de veiligheid van de producten die u verkoopt te kunnen waarborgen, dient u een kwaliteitssysteem te gebruiken. Dat betekent dat u momenten in het bedrijfsproces vastlegt, waarop u toeziet op de kwaliteit en veiligheid van de producten. Denk hierbij aan het controleren van geldende wetgeving, vaste momenten voor steekproeven en het regelmatig behandelen van klachten. Wanneer u dat laatste doet, kunt u onveilige producten terugroepen als dat nodig is.
Belangrijke onderdelen vanuit de GPSR hierbij zijn:
- Zorgen dat er alleen veilige producten beschikbaar worden gesteld aan consumenten.
- Het opleggen van verantwoordelijkheden aan fabrikanten, gemachtigden, importeurs en distributeurs om alleen veilige producten op de markt te brengen.
- Het vaststellen van vereisten die gelden voor fulfilmentdienstverleners en onlinemarktplaatsen.
- Het bieden van een kader voor markttoezichthoudende autoriteiten om productveiligheidseisen te controleren en handhaven.
- Het vaststellen van procedures voor de snelle uitwisseling van informatie over onveilige producten tussen EU-lidstaten en het terugroepen van gevaarlijke producten.
Ben je al voorbereid op deze nieuwe regelgeving?
Veel van de vereisten komen samen in een verplicht kwaliteitssysteem. Een adviseur hierbij inschakelen is vaak nuttig om de vereisten vanuit de GPSR, en momenteel de GPSD, invulling te geven.
Wij kunnen helpen bij de borging in je organisatie van de veiligheid van producten, risicomanagement, inrichten van klachtenmanagement, nemen van corrigerende maatregelen en management of change. Neem vrijblijvend contact op via onderstaande formulier.
Laten we kennis maken!
Van Voorst Consult helpt, als kennispartner, ondernemers met de implementatie van kwaliteitsmanagement en certificering op een werkbare en effectieve wijze. Heeft u een vraag of reactie voor Van Voorst Consult? Wij helpen u graag. Neem vrijblijvend contact op via het formulier.