Productveiligheid
GPSR: invullen van de regels voor productveiligheid
De GPSR ziet erop toe dat (bijna) alle producten en software op de EU-markt veilig zijn en legt verschillende verplichtingen op aan partijen om dit te garanderen. Ook is er speciale aandacht voor verkoop op afstand via websites, apps en advertenties, en voor online marktplaatsen. Hiermee wordt een vangnet geboden voor producten of risico’s die niet in andere EU-wetgeving zijn geregeld en wordt de consument in de EU beschermd tegen onveilige producten.
De General Product Safety Regulation
Bent je een fabrikant*, importeur, distributeur of fulfilmentdienstverleners? Wanneer je non-foodproducten verkoopt aan consumenten in de EU en Noord-Ierland, zul je je moeten houden aan regels voor productveiligheid.
Vanaf 13 december 2024 is de General Product Safety Regulation (GPSR) van kracht en vervangt de GPSD, de Richtlijn Algemene Productveiligheid ofwel 2001/95/EG.
De verordening stelt strengere veiligheidsvereisten voor nagenoeg alle producten en software zoals besturingssystemen, apps en AI-systemen. Onder producten vallen ook gerepareerde en refurbished producten.
* Onder fabrikanten vallen ook personen die een product onder eigen naam of handelsmerk in de handel brengt.
Belangrijke veranderingen met de GPSR
Enkele van de belangrijkste wijzigingen zijn:
- Veiligheidsvereisten: Alle producten moeten veilig zijn voor gebruik en voldoen aan de vele reeds aanwezige veiligheidsnormen.
- Technisch dossier: Op alle producten (incl. de verpakking) moet een risicobeoordeling worden uitgevoerd en vastgelegd in een technisch dossier;
- Veiligheidsinformatie: Bij ieder product moet duidelijke veiligheidsinformatie aanwezig zijn in de taal van de lidstaat;
- Traceerbaarheid: Er moeten systemen worden opgezet om de herkomst van producten te traceren, zodat onveilige producten snel kunnen worden geïdentificeerd en teruggeroepen;
- Markttoezicht: Nationale autoriteiten krijgen meer bevoegdheden om toezicht te houden op de naleving van de verordening en op te treden tegen onveilige producten. Online platforms moeten samenwerken met autoriteiten om onveilige producten snel van de markt te halen.
Verplicht kwaliteitssysteem
Om de veiligheid van de producten die je verkoopt te waarborgen, moeten alle marktdeelnemers een kwaliteitssysteem implementeren. Hiermee borg je de nakoming van de verplichtingen.
Dat betekent dat je momenten in het bedrijfsproces vastlegt, waarop je toeziet op de kwaliteit en veiligheid van de producten. Denk hierbij aan de volgende onderdelen:
- Compliance procedure en controleren van geldende wetgeving
- Voldoet je product(en) aan de Europese eisen? Er zijn 74 bestaande specifieke richtlijnen, denk aan speelgoed, batterij-verordening, ecodesign, Reach, ROhS etc. Welke wettelijke eisen zijn van toepassing?
- Er wordt voor elke product(groep) een technisch dossier verwacht met hierin een beschrijving van het product maar ook een risicoanalyse, gericht op de veiligheid van de gebruiker;
- Een importeur moet de beschikking hebben over dit technisch dossier;
- In de specifieke richtlijnen is al beschreven dat bij een aantal productgroepen dit technisch dossier moet worden beoordeeld door een expert, denk b.v. aan de cosmetica-wetgeving;
- Als aanvulling op bovenstaand punt is ook mogelijke certificering tegen de “ISO 37.301 – Compliance management system” genoemd.
- Traceerbaarheid van producten op batchniveau
- Steekproeven en een klachtenprocedure
- Recall procedure: als een product niet voldoet aan de productveiligheidsnormen is er een terugroepplicht en een verplichte melding via de Safety Gateway. De betreffende toezichthouder, b.v. Rijksdienst voor wegverkeer, inspectie voor de gezondheidszorg of de NVWA, zal vervolgens de opvolging doen.
Denk daarnaast aan verplichtingen als een in de EU gevestigde verantwoordelijke marktdeelnemer, verplichte registratie van onlinemarktplaatsen op het Safety Gate Portal, aansprakelijkheidsverplichtingen en bewustwordingstraining voor medewerkers.
30 jaar ervaring
Begeleiding op maat
Begeleiding op hoofdlijnen
Onze adviseurs nemen voornamelijk een adviserende rol aan. Hierbij blijft de organisatie verantwoordelijk voor de uitvoering van de benodigde stappen. Een wisselwerking tussen kennisoverdracht en hands-on begeleiding.
Lees meerAdvies en ondersteuning
Aanvullend op het adviestraject, ondersteunen we op onderdelen in de praktische uitvoering. Van Voorst Consult is uitvoerend betrokken en neemt een deel van de implementatie uit handen.
Lees meerVolledig ontzorgen
Van Voorst Consult neemt ter ondersteuning grote taken en activiteiten uit handen van de organisatie. Denk aan contact met medewerkers en het uitwerken van (delen van) het managementsysteem.
Lees meerEffectief voldoen aan de GPSR
Preview GPSR toolkit
Laten we kennis maken!
Van Voorst Consult helpt, als kennispartner, ondernemers met de implementatie van kwaliteitsmanagement, certificering en wetgeving op een werkbare en effectieve wijze. Heb je een vraag of reactie voor Van Voorst Consult? Wij helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op via het formulier.
#kennisbank
Meer kwaliteitsmanagement
Rollen en verantwoordelijkheden binnen de GPSR
Welke rol heb jij onder de GPSR? Afhankelijk van de plaats van jouw organisatie in de productketen heb je bepaalde verantwoordelijkheden. Dit gaat van fabrikant en gemachtigde, importeur, distributeur tot fulfilmentcenter of helemaal niet vallend onder de GPSR. Vind jouw plaats in dit kennisartikel.
GPSR: nieuwe regels voor productveiligheid
Wanneer u non-foodproducten verkoopt aan consumenten in de EU en Noord-Ierland, zult u zich moeten houden aan regels voor productveiligheid. Dit is momenteel de GPSD, de Richtlijn Algemene Productveiligheid welke op 13 december 2024 wordt vervangen door de General Product Safety Regulation (GPSR).
De veranderlijke voedselvoorzieningsketen
De wereld verandert snel, en zo ook de voedselvoorzieningsketen, dit vraagt continu verbeteren van de voedselveiligheidsnormen. Hiervoor zijn er door de Global Food Safety Initiative (GFSI) een set basiseisen opgesteld waaraan voedselveiligheid certificatieschema’s moeten voldoen. De GFSI-eisen zijn opgenomen in de zogenoemde Benchmarking Requirements.