BRCGS verpakking versie 7: wat is er veranderd?

Op 28 oktober 2024 is versie 7 van de BRCGS Packaging Materials Standard uitgebracht. Vanaf 28 april 2025 is deze nieuwe versie verplicht. Tijdens een webinar gaf Gwenda Jarrett, Programma Manager Verpakking bij BRCGS, een eerste overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

Aantal gecertificeerde bedrijven Op dit moment zijn 6.281 bedrijven wereldwijd gecertificeerd volgens BRCGS Packaging. Ter vergelijking: voor FSSC 22000 specifiek voor verpakkingen zijn dit er 5.615.

Belangrijke wijzigingen in het protocol

  1. Scope voor wegwerpproducten: Het is weer mogelijk om de productie van eenmalige wegwerpproducten op te nemen in de scope. In versie 6 werd nog geadviseerd deze te certificeren volgens BRCGS Consumer Products.
  2. Terminologie verduidelijkt: Begrippen zoals “site”, “personnel” en “product” worden nu consistent gebruikt. Nieuw is de term “outsourced products”, die “subcontracted activities” vervangt.
  3. Nieuwe auditoptie: De “blended audit” is toegevoegd, al wordt verwacht dat hier weinig gebruik van gemaakt zal worden.
  4. Auditors: Een auditor mag nu tot vijf keer achter elkaar een audit uitvoeren bij hetzelfde bedrijf.

Belangrijkste wijzigingen in de eisen

  1. Cultuurverbeterplan: De eisen zijn in lijn gebracht met GFSI-standaarden.
  2. Meldingssysteem: Bedrijven moeten nu een anoniem meldingssysteem invoeren.
  3. HACCP-analyse: Hoofdstuk 2 is herschreven om te voldoen aan GFSI- en Codex Alimentarius-richtlijnen, zonder inhoudelijke wijzigingen. Er is nu meer aandacht voor het valideren van HARA-plannen.
  4. Interne audits: Deze moeten voortaan over het hele jaar verspreid worden gepland.
  5. Leveranciersacceptatie: Een vierde optie is toegevoegd: goedkeuring mag nu ook op basis van een wereldwijde kwaliteitsstandaard, zoals ISO 9001, mits traceerbaarheid en basisvoorwaarden goed geregeld zijn.
  6. Incidentrapportage: Niet alleen recalls, maar ook andere calamiteiten en juridische kwesties moeten gemeld worden aan de certificerende instantie.
  7. Allergenenmanagement: De eisen zijn niet nieuw, maar vergelijkbaar met eerdere aanvulling P618.
  8. Procesapparatuur: Meer aandacht voor geschikte apparatuur, zowel bij gebruik als aanschaf.
  9. Hoeveelheidscontrole: Bedrijven moeten aantonen dat de opgegeven hoeveelheid (bijvoorbeeld 4.000 meter folie) correct is.
  10. Traceerbaarheidstest: Hoofdstuk 6 (personeel) en hoofdstuk 7 (handelsgoederen) bevatten verder geen inhoudelijke wijzigingen, behalve de verplichte traceerbaarheidstest.

Extra informatie

De Interpretation Guideline is in november gepubliceerd en veelgestelde vragen (FQA) in december. Vanaf 28 april 2025 is deze nieuwe versie verplicht.

Nederlandse vertaling en begeleiding

Van Voorst Consult heeft een Nederlandse vertaling van de norm in een bewerkbaar Excel-bestand. Daarnaast maken wij voorbeelden voor handboeken, zodat bedrijven snel kunnen overstappen naar versie 7.

Ben je geïnteresseerd in begeleiding of de Nederlandse vertaling? Neem dan contact op voor meer informatie.

Laten we kennis maken!

Van Voorst Consult helpt, als kennispartner, ondernemers met de implementatie van kwaliteitsmanagement, certificering en wetgeving op een werkbare en effectieve wijze. Heb je een vraag of reactie voor Van Voorst Consult? Wij helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op via het formulier.