Arbo en Veiligheid
Veiligheid op de werkvloer met een VCA-bedrijfscertificaat.
VCA is dé standaard in veilig, gezond en duurzaam werken. Met het behalen van een VCA-certificaat voor uw bedrijf legt u een goede basis om, iedere dag weer, veilig en gezond aan de slag te gaan binnen uw organisatie.
Wat is VCA?
De afkorting VCA staat voor veiligheid, gezondheid en milieu checklist aannemers. Veiligheid van uw medewerkers is natuurlijk van groot belang voor u als organisatie, maar ook opdrachtgevers zien graag dat de arborisico’s tot een minimum worden beperkt.
Als bedrijf kunt u een VCA-certificering behalen wanneer u aantoonbaar veilig werkt, de minimale wettelijke arbopunten hebt ingevuld en de operationele (technische) medewerkers hun VCA-certificaat hebben behaald. VCA-certificering is de meest voorkomende certificering in nederland waarmee u aantoont dat u als organisatie aandacht hebt voor veilig werken.
N.b. Voor informatie over een VCA-persoonscertificaat en VCA-pasje zoekt u het beste een (online) cursusaanbieder bij u in de buurt. Geldigheid van een huidig VCA-pasje en de naam van uw cursusaanbieder is te checken op cdr.ssvv.nl. Wij begeleiden enkel naar bedrijfscertificering.
Waarom als bedrijf een vca-certificering behalen?
Als dienstverlenende organisatie zijn er risico’s aan uw werk gebonden. Uw medewerkers werken op een steiger, werken langs wegen met verkeer of werken met allerlei machines waar risico’s aan verbonden zijn. Hoe garandeert u hun veiligheid? Vooral in branches als de bouw, productie, industrie en sloopwerk spelen deze veiligheidsrisico’s een grote rol.
Wanneer u als bedrijf VCA-gecertificeerd bent weet uw opdrachtgever dat al uw medewerkers zelfbewust zijn van de risico’s van hun vak, dat zij weten hoe zij voorzorgsmaatregelen moeten nemen en weten hoe zij moeten handelen in noodsituaties. Kortom: u heeft nagedacht over risicoverkleining.
Dingt u mee met aanbestedingen en tenders? Dan behaalt u meestal grote voordelen met uw VCA-certificaat. De momenteel geldende normversie is de VCA 2017/6.0 versie welke in het voorjaar van 2018 is uitgekomen en de VCA 2008/5.1 heeft vervangen.
30 jaar ervaring
Begeleiding op maat
Begeleiding op hoofdlijnen
Onze adviseurs nemen voornamelijk een adviserende rol aan. Hierbij blijft de organisatie verantwoordelijk voor de uitvoering van de benodigde stappen. Een wisselwerking tussen kennisoverdracht en hands-on begeleiding.
Lees meerAdvies en ondersteuning
Aanvullend op het adviestraject, ondersteunen we op onderdelen in de praktische uitvoering. Van Voorst Consult is uitvoerend betrokken en neemt een deel van de implementatie uit handen.
Lees meerVolledig ontzorgen
Van Voorst Consult neemt ter ondersteuning grote taken en activiteiten uit handen van de organisatie. Denk aan contact met medewerkers en het uitwerken van (delen van) het managementsysteem.
Lees meerAanpak richting certificering
De vca-norm is in principe een soort checklist. Een checklist waarin u antwoorden geeft op relevante vragen als gereedschapskeuring, veiligheidsoverleg of gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Dit slaat u op in een vca-organisatiehandboek (vgm-managementsysteem). Dit beheersysteem is vergelijkbaar met het managementsysteem voor de iso 9001- (kwaliteit) of iso 14001-norm (milieu).
Wij kunnen u op diverse manieren ondersteunen richting vca-certificering, namelijk:
- Door voornamelijk een adviserende rol aan te nemen. Ideaal wanneer u het certificaat op -grotendeels- eigen kracht wilt doen. Dit bespaart kosten en geeft u veel kennisoverdracht voor toekomstig beheer.
- Door een combinatie van advies en hulp. Wij fungeren als aanjager en begeleider, waarbij u verantwoordelijk blijft voor de uitvoering van de benodigde stappen.
- Door onze adviseur volledig in te schakelen. Handig wanneer u krap in tijd zit. Wij zorgen ervoor dat alle stappen genomen worden om het certificaat te behalen of te behouden. Snelheid, doorlooptijd en ontzorgen zijn hierbij kernwoorden.
Des te meer u zelf op kunt pakken, des te lager de kosten zullen zijn. Wilt u ook een iso oppakken, dan kunnen we deze normen effectief combineren tot één overzichtelijk organisatiehandboek/ werkwijze. Vraag ons naar de werkwijze en voordelen voor het combineren hiervan.
"Van Voorst Consult en in het speciaal Gijsbert en Bas hebben ons fantastisch ondersteund in het behalen van onze VCA** en ISO 9001 certificering. Een bedrijf dat de normen door en door kent. Met behulp van hun ervaring en expertise ga je als bedrijf heel natuurlijk door een voor ons eerder onbekend certificeringstraject heen.
Heren bedankt voor de fijne samenwerking, en wij raden jullie ten zeerste aan!"
Lucas de Graaf, JEL Products
Het verschil tussen VCA*, VCA** en VCA-petrochemie
Er zijn drie niveaus van VCA-certificeringen voor bedrijven. Welk niveau u moet kiezen is voornamelijk vanuit klantvraag gestuurd:
- VCA*: De meeste bedrijven hebben genoeg aan de VCA*. Ook wel bekend als de VCA 1 ster.
- VCA**: Fungeer je meer als hoofdaannemer en eist je opdrachtgever VCA**? Dan word je eigenlijk genoodzaakt hiervoor te kiezen.
- VCA-petrochemie: Dit niveau is geschikt voor bedrijven die (in)direct gekoppeld zijn aan de petrochemische industrie.
De VCA-norm geeft als richtlijn dat VCA* geschikt is voor bedrijven tot 35 man die als onderaannemer werken en VCA** voor bedrijven vanaf 35 man die als hoofdaannemer werken. Welk certificaat u nodig heeft, hangt echter niet af van hoeveel medewerkers u heeft. Er is geen wettelijk kader die u een bepaald niveau VCA-certificering verplicht. Uiteraard heeft VCA** enkele eisen die meer passen bij hoofdaannemers. Verplicht uw opdrachtgever u om als kleine organisatie VCA** te behalen, en deze eis is niet te weerleggen, dan is VCA** ook voor u prima te behalen. Uw opdrachtgever ‘bepaalt’ uw certificatie-niveau. Wilt u weten welke VCA-certificering u het best kunt behalen? Stel uw vraag via het contactformulier.
Laten we kennis maken!
Van Voorst Consult helpt, als kennispartner, ondernemers met de implementatie van kwaliteitsmanagement, certificering en wetgeving op een werkbare en effectieve wijze. Heb je een vraag of reactie voor Van Voorst Consult? Wij helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op via het formulier.
#kennisbank
Meer over VCA
Werken met gevaarlijke stoffen
Gevaarlijke stoffen: we komen ze vaak tegen in ons dagelijks werk- en leefomgeving, van schoonmaakmiddelen tot industriële chemicaliën. Onjuist omgaan met deze stoffen kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid en veiligheid. Daarom is het belangrijk om de risico’s te (her)kennen en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen.
BRCGS verpakking versie 7: wat is er veranderd?
Op 28 oktober 2024 is versie 7 van de BRCGS Packaging Materials Standard uitgebracht. Vanaf 28 april 2025 is deze nieuwe versie verplicht.
Tijdens een webinar gaf Gwenda Jarrett, Programma Manager Verpakking bij BRCGS, een eerste overzicht van de belangrijkste wijzigingen.
Rollen en verantwoordelijkheden binnen de GPSR
Welke rol heb jij onder de GPSR? Afhankelijk van de plaats van jouw organisatie in de productketen heb je bepaalde verantwoordelijkheden. Dit gaat van fabrikant en gemachtigde, importeur, distributeur tot fulfilmentcenter of helemaal niet vallend onder de GPSR. Vind jouw plaats in dit kennisartikel.