Voedselveiligheid

Behaal IFS-certficering en lever ook buiten de grenzen

De IFS standaard is destijds geïntroduceerd als tegenhanger van de BRC-standaard. Produceert u voedsel voor de Europese markt of daarbuiten? Dan kan een IFS-certificering gewenst zijn.

Meer informatie over voedselveiligheidGratis adviesgesprek

IFS is de Europese marktnorm voor partijen in de voedselproductieketen, met name voor bedrijven die (in)direct aan de retail leveren. In de opzet lijkt IFS veel op de BRC-certificering. Vergeleken met FSSC 22000 gaan de eisen die deze certificering stelt nog iets verder.

Insteek van IFS?

In 2003 is de eerste IFS standaard geïntroduceerd als tegenhanger van de BRC-standaard. Bij de IFS zijn twee organisaties betrokken en dat zijn “Hauptverband des Deutschen Einzelhandels” (HDE) en de Franse evenknie: “Fédération des Entreprises du Commerce et de la Distribution” (FCD).

Deze Duitse en Franse handelsorganisatie vertegenwoordigen grote retail-spelers in Europa en stellen verregaande voedselveiligheidseisen, vergelijkbaar met de BRC-eisen die met name de Engelse markt vraagt. Het gaat hier dus om een marktnorm en niet om de wettelijke norm, zoals verwoord in ISO 22000.

De IFS standaarden zijn ook goedgekeurd door het GFSI (Global Food Safety Initiative), een wereldwijd samenwerkingsverband van grote retailpartijen.

30 Jaar ervaring

Welke begeleiding kiest u?

Begeleiding op hoofdlijnen

Ideaal wanneer u het certificaat op -grotendeels- eigen kracht wilt behalen. Van Voorst Consult neemt een voornamelijk adviserende rol aan. Dit bespaart kosten en geeft u kennisoverdracht zodat u het systeem na certificering zelf kunt beheren.

Lees meer

Advies en ondersteuning

Onze benadering is gebaseerd op een naadloze combinatie van professioneel advies en praktische ondersteuning. Wij nemen de rol aan van enthousiaste katalysator, en in nauwe samenwerking met u zetten we gezamenlijke acties in gang.

Lees meer

Volledig ontzorgen

U schakelt ons volledig in. Handig wanneer u krap in tijd zit. Onze adviseur neemt zoveel mogelijk uit handen zodat u het certificaat soepel behaald en behoudt. Wij ontzorgen u zodat uw organisatie kan doen waar zij goed in is.

Lees meer

IFS-normen

Er zijn verschillende IFS-normen voor diverse branches in de voedselindustrie:

Net als bij BRC-certificering is elke norm opgebouwd uit een evaluatiechecklist (waarin de intentie en de eisen zijn gespecificeerd) en een evaluatieprotocol. Er zijn eisen op de gebieden organisatie, gevaren, het risicobeheerssysteem, het technisch managementsysteem, normen voor de productieomgeving, de beheersing van verontreinigingen en uw personeel.

IFS-managementsysteem

Om de voedselkwaliteit van de door u geproduceerde, bewerkte of getransporteerde producten aan te vast te leggen, wordt een IFS-managementsysteem gebruikt. De certificerende instantie zal dit managementsysteem beoordelen en de inhoud ervan in de praktijk toetsen.

Het beschrijven van werkprocessen en maatregels die de voedselveiligheid garanderen kost inspanning, maar is voor elk bedrijf te doen. Vraagt u Van Voorst Consult om advies hierbij, dan zorgen wij ervoor dat het certificeringstraject soepel verloopt, praktisch en doelgericht.

IFS-certificering combineren

Wanneer u besluit u IFS te laten certificeren, is de stap naar een aanvullende certificering klein. Dankzij de slimme Easytool methodiek van Van Voorst Consult hoeft u bij andere voedselveiligheidsnormen niet weer helemaal opnieuw te beginnen: de vastgelegde werkprocessen en maatregels voor ISO 22000 kunnen als basis dienen voor onder andere de FSSC 22000– en BRC-norm.

Easytool systematiek

Van Voorst Consult heeft een instrument ontwikkeld om uw bedrijf vlot en gedegen aan het IFS-certificaat te helpen: de Easytool systematiek. Op die manier profiteert u niet alleen van het stempel ‘IFS gecertificeerd’, maar heeft u er in de praktijk ook baat bij dat de risico’s en interne afspraken duidelijk zijn vastgelegd. Informeer naar de mogelijkheden van de Easytool methodiek voor het behalen van uw IFS-certificaat.

IFS advies

Van Voorst Consult heeft ruime ervaring op het gebied van voedselveiligheid-certificering. IFS-certificering geeft uw bedrijf onderscheidend vermogen en levert u daarmee meer dan alleen het certificaat. Wij helpen u graag!

#kennisbank

Kom alles te weten over IFS certificering

Blog

De veranderlijke voedselvoorzieningsketen

De wereld verandert snel, en zo ook de voedselvoorzieningsketen, dit vraagt continu verbeteren van de voedselveiligheidsnormen. Hiervoor zijn er door de Global Food Safety Initiative (GFSI) een set basiseisen opgesteld waaraan voedselveiligheid certificatieschema’s moeten voldoen. De GFSI-eisen zijn opgenomen in de zogenoemde Benchmarking Requirements.

Blog

De NIS2-richtlijn, ook voor u?!

Er is veel te lezen over de NIS2 als uitbreiding op de voorgaande NIS-richtlijn. Wat is deze NIS2, voor welke sectoren geldt hij en wat kan de NIS2 voor gevolgen voor u geven.

Blog

Klimaatverandering verplicht onderwerp bij ISO-certificering

Op 23 februari heeft IAF en ISO amendementen gepubliceerd voor diverse managementsysteemnormen. Hiermee is klimaatverandering een verplicht aandachtspunt bij ISO-certificering geworden. Dit geldt voor 31 normen waaronder de veelvoorkomende ISO-normen; ISO 9001 (kwaliteit), ISO 45001 (veiligheid), ISO 14001 (milieu), ISO 22001 (voedselveiligheid) en ISO 27001 (informatiebeveiliging).

We helpen je graag met een IFS certificering

Vrijblijvend advies

Laten we kennis maken!

Van Voorst Consult helpt, als kennispartner, ondernemers met de implementatie van kwaliteitsmanagement en certificering op een werkbare en effectieve wijze. Heeft u een vraag of reactie voor Van Voorst Consult? Wij helpen u graag. Neem vrijblijvend contact op via het formulier.