Voedselveiligheid

Internationaal food safety: kies voor iso 22000

ISO 22000 is dé internationale norm voor voedselveiligheid. Van Voorst Consult zorgt ervoor dat het certificeringstraject soepel en vlot verloopt.

Strenge voedselveiligheidseisen

Bent u één van de spelers in een voedselproductieketen? Dan hebt u te maken met strenge voedselveiligheidseisen, zoals vastgelegd in de Codex Alimentairus. De codex is geschreven door een commissie die de Europese autoriteit is op het gebied van voedselveiligheid en ooit opgericht door de NAVO. Deze commissie staat onder gezamenlijke verantwoordelijkheid van FAO en WHO (Food and Agriculture Organization en World Health Organization) en wordt geadviseerd door de EFSA (European Food Safety Authority). U kunt als bedrijf bewijzen dat u aan deze eisen voldoet door u ISO 22000 te laten certificeren. Deze certificering wordt in heel Europa geaccepteerd voor bedrijven die in de voedselketen werkzaam zijn.

Wat is ISO 22000?

Voedsel dat door u geproduceerd, getransporteerd of verkocht wordt voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen. De ISO 22000-certificering toont deze kwaliteit aan en het certificaat is hiervan het bewijs. Andere spelers in de voedselketen kunnen van u vragen dit certificaat te tonen wanneer zij grondstoffen of transport van u afnemen.

Voor uw klant of opdrachtgever betekent dit vooral zekerheid. Gaat u voor hem aan de slag dan weet hij zeker dat hij etenswaren of grondstoffen van u ontvangt die aan de (boven)wettelijke eisen, richtlijnen en verordeningen van de Europese Commissie voldoen en dat uw medewerkers de processen beheersen die nodig zijn om deze kwaliteitsnorm te handhaven en te bewaken.

 

30 Jaar ervaring

Welke begeleiding kiest u?

Begeleiding op hoofdlijnen

Ideaal wanneer u het certificaat op -grotendeels- eigen kracht wilt behalen. Van Voorst Consult neemt een voornamelijk adviserende rol aan. Dit bespaart kosten en geeft u kennisoverdracht zodat u het systeem na certificering zelf kunt beheren.

Lees meer

Advies en ondersteuning

Onze benadering is gebaseerd op een naadloze combinatie van professioneel advies en praktische ondersteuning. Wij nemen de rol aan van enthousiaste katalysator, en in nauwe samenwerking met u zetten we gezamenlijke acties in gang.

Lees meer

Volledig ontzorgen

U schakelt ons volledig in. Handig wanneer u krap in tijd zit. Onze adviseur neemt zoveel mogelijk uit handen zodat u het certificaat soepel behaald en behoudt. Wij ontzorgen u zodat uw organisatie kan doen waar zij goed in is.

Lees meer

Voordelen ISO 22000-certificering

  • ISO 22000 wereldwijd geaccepteerd – eerste specifiek ISO standaard voor voedingsmiddelen
  • Ketengedachte belangrijk uitgangspunt in ISO 22000
  • ISO 22000 is ook geschikt voor leveranciers aan de levensmiddelensector, zoals transportbedrijven, verpakkingsindustrie, schoonmaakbedrijven, etc.

ISO 22000-managementsysteem

Om de voedselkwaliteit van het door u geproduceerde, bewerkte of getransporteerde producten vast te leggen wordt een ISO 22000-managementsysteem gebruikt. De certificerende instantie zal dit managementsysteem beoordelen en de inhoud ervan ook toetsen op de werkvloer.

Het beschrijven van werkprocessen en maatregelen die de voedselveiligheid garanderen kost inspanning, maar is voor elk bedrijf prima te doen. Vraagt u Van Voorst Consult om advies hierbij, dan zorgen wij ervoor dat het certificeringstraject soepel verloopt, praktisch en doelgericht.

Dikke handboeken zijn verleden tijd

Van Voorst Consult heeft een instrument ontwikkeld om uw bedrijf vlot en gedegen aan het ISO 22000-certificaat te helpen: de Easytool systematiek. Op die manier profiteert u niet alleen van het stempel ‘ISO 22000-gecertificeerd’, maar heeft u er in de praktijk ook baat bij dat de risico’s en interne afspraken duidelijk zijn vastgelegd. Onze Easytool-systematiek is een zeer praktische ondersteuning bij het behalen van uw ISO 22000-norm. Informeer naar de mogelijkheden van de Easytool methode aansluitend bij uw bedrijfsproces.

Wat kost een ISO 22000 certificering?

Wij kunnen u op drie verschillende manieren helpen om uw te voldoen aan de eisen van de ISO 22000 norm, namelijk:

  1. Door voornamelijk een adviserende rol aan te nemen. Ideaal wanneer u het certificaat op -grotendeels- eigen kracht wilt doen. Dit bespaart kosten en geeft u veel kennisoverdracht voor toekomstig beheer.
  2. Door een combinatie van advies en hulp. Wij fungeren als aanjager en begeleider, waarbij u verantwoordelijk blijft voor de uitvoering van de benodigde stappen.
  3. Door onze adviseur volledig in te schakelen. Handig wanneer u krap in tijd zit. Wij zorgen ervoor dat alle stappen genomen worden om het certificaat te behalen of te behouden. Snelheid, doorlooptijd en ontzorgen zijn hierbij kernwoorden.

De ISO 22002-1 en ISO 22002-4 hebben wij beschikbaar in een goed leesbare Nederlandse vertaling en hier beschikbaar. Dit verhoogt het gebruiksgemak van de norm en voorkomt vooral op de werkvloer interpretatieverschillen.

ISO 22000 advies

Wij helpen u graag met het behalen van het certificaat en het eventueel combineren van verschillende ISO-normen (zoals FSSC 22000, BRC– en IFS-norm). Heeft u nog geen idee welk type begeleiding het beste bij u past of bent u opzoek naar extra informatie? Neem dan contact op.

#kennisbank

Kom alles te weten over ISO 22000

Blog

De veranderlijke voedselvoorzieningsketen

De wereld verandert snel, en zo ook de voedselvoorzieningsketen, dit vraagt continu verbeteren van de voedselveiligheidsnormen. Hiervoor zijn er door de Global Food Safety Initiative (GFSI) een set basiseisen opgesteld waaraan voedselveiligheid certificatieschema’s moeten voldoen. De GFSI-eisen zijn opgenomen in de zogenoemde Benchmarking Requirements.

Blog

De NIS2-richtlijn, ook voor u?!

Er is veel te lezen over de NIS2 als uitbreiding op de voorgaande NIS-richtlijn. Wat is deze NIS2, voor welke sectoren geldt hij en wat kan de NIS2 voor gevolgen voor u geven.

Blog

Klimaatverandering verplicht onderwerp bij ISO-certificering

Op 23 februari heeft IAF en ISO amendementen gepubliceerd voor diverse managementsysteemnormen. Hiermee is klimaatverandering een verplicht aandachtspunt bij ISO-certificering geworden. Dit geldt voor 31 normen waaronder de veelvoorkomende ISO-normen; ISO 9001 (kwaliteit), ISO 45001 (veiligheid), ISO 14001 (milieu), ISO 22001 (voedselveiligheid) en ISO 27001 (informatiebeveiliging).

We helpen je graag met een ISO 22000 certificering

Vrijblijvend advies

Laten we kennis maken!

Van Voorst Consult helpt, als kennispartner, ondernemers met de implementatie van kwaliteitsmanagement en certificering op een werkbare en effectieve wijze. Heeft u een vraag of reactie voor Van Voorst Consult? Wij helpen u graag. Neem vrijblijvend contact op via het formulier.