Voedselveiligheid
Behaal een FSSC 22000 certificering en lever direct aan de retail
Soms is ISO 22000 niet genoeg voor de eindklant. Retailers vragen steeds vaker om FSSC 22000 certificering. Van Voorst Consult helpt u dit certificaat praktisch en met meerwaarde te behalen.

Werkt u helemaal aan het einde van de voedselproductieketen, levert u direct aan de retail, vraagt uw afnemer een GFSI-standaard, dan is de ISO 22000 niet voldoende. U komt dan bij FSSC 22000 certificering, de actuele nieuwe versie is FSSC 22000 versie 6.0. Deze norm geeft uw klant meer zekerheid van kwaliteit en voedselveiligheid.
Wat is FSSC 22000?
De FSSC 22000 standaard is een wereldwijd erkend certificatieschema dat is ontwikkeld voor de voedingsindustrie. FSSC 22000 is ISO 22000 aangevuld met extra eisen en maatregelen, die voorheen bekend stonden als de PAS-richtlijnen. Grote spelers in de voedingsmiddelensector, verenigd in het Global Food Safety Initiative (GFSI), vragen om deze certificering van bedrijven die direct aan hen leveren. Voor andere spelers in de voedselproductieketen kan ISO 22000 al voldoende zijn.
Meer dan ISO 22000 stelt FSSC 22000 concrete eisen aan het eindproduct. FSSC 22000 is net als ISO 22000 gebaseerd op de HACCP-principes van de Codex Alimentarius, maar dan aangevuld met eisen die strenger zijn dan de geldende wetgeving en de bestaande ISO 22000 standaard. Waar ISO 22000 voldoet aan de (boven)wettelijke eisen, voldoet FSSC 22000 ook aan de aanvullende (markt)normen
Het FSSC 22000 certificeringsproces
Het behalen van FSSC 22000 certificering omvat verschillende stappen:
1. Analyse van voedselveiligheidsrisico’s:
U voert een grondige analyse uit van de voedselveiligheidsrisico’s binnen uw organisatie. Dit omvat het identificeren van potentiële gevaren en het beoordelen van hun impact op de voedselveiligheid.
2. Implementatie van voedselveiligheidsmanagementsysteem (FSMS):
Op basis van de risicoanalyse ontwikkelt en implementeert u een FSMS dat voldoet aan de eisen van FSSC 22000. Dit omvat het opstellen van procedures, het trainen van medewerkers en het monitoren van voedselveiligheidsprestaties.
3. Interne audits en beoordeling:
U voert regelmatig interne audits uit om ervoor te zorgen dat uw FSMS effectief werkt en voldoet aan de normen van FSSC 22000. Daarnaast wordt uw organisatie beoordeeld door een geaccrediteerde certificeringsinstantie.
Wat gebeurt er na het behalen van FSSC 22000 certificering?
Na het behalen van FSSC 22000 certificering moet u uw voedselveiligheidsmanagementsysteem blijven onderhouden en verbeteren. Regelmatige interne audits en beoordelingen helpen bij het handhaven van de certificering en zorgen ervoor dat uw organisatie voortdurend voldoet aan de normen.
Vertaling FSSC 22000
De eisen van de FSSC 22000 certificering staan beschreven in het Engels. Is Engels niet uw sterkste kant? Van Voorst Consult heeft de normen ISO 22002-1 en 22002-4 geheel vertaald naar het Nederlands. Dit verhoogt het gebruiksgemak op de werkvloer en voorkomt interpretatieverschillen bij het implementeren van deze eisen. Wilt u deze vertaling kopen? Neem dan contact met ons op.
30 jaar ervaring
Begeleiding op maat

Begeleiding op hoofdlijnen
Onze adviseurs nemen voornamelijk een adviserende rol aan. Hierbij blijft de organisatie verantwoordelijk voor de uitvoering van de benodigde stappen. Een wisselwerking tussen kennisoverdracht en hands-on begeleiding.
Lees meerAdvies en ondersteuning
Aanvullend op het adviestraject, ondersteunen we op onderdelen in de praktische uitvoering. Van Voorst Consult is uitvoerend betrokken en neemt een deel van de implementatie uit handen.
Lees meerVolledig ontzorgen
Van Voorst Consult neemt ter ondersteuning grote taken en activiteiten uit handen van de organisatie. Denk aan contact met medewerkers en het uitwerken van (delen van) het managementsysteem.
Lees meerFSSC 22000 managementsysteem
"Van de vele soortgelijk organisaties springen jullie er uit, vakkundig en professioneel. Daar waar andere organisaties bedrijven verder helpen met hun ISO-certificeringen, waarbij zij vooral aan zichzelf denken...veel overleg...veel tijd voor implementatie en vooral het onnodig zwaar optuigen van een ISO-apparaat stellen jullie de klant voorop! Maximale betrokkenheid en vooral de pragmatisch aansluiting van ISO in de organisatie. Hierdoor is niet alleen ISO volwaardig ingericht, maar is ISO vooral eenvoudig beheersbaar gemaakt."

Frank Hofman, NEXXT
Easytool systematiek
Van Voorst Consult heeft een instrument ontwikkeld om uw bedrijf vlot en gedegen aan het FSSC 22000 certificaat te helpen: de Easytool systematiek. Op die manier profiteert u niet alleen van het stempel ‘FSSC 22000 gecertificeerd’, maar hebt u er in de praktijk ook baat bij dat de risico’s en interne afspraken duidelijk zijn vastgelegd. Informeer naar de mogelijkheden van de Easytool methode voor het behalen van uw FSSC 22000-norm.
Plan een adviesgesprek
Bent u geïnteresseerd in het behalen van FSSC 22000 certificering? Of wilt u meer informatie over onze diensten? Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek. Tijdens dit gesprek kunnen we uw specifieke behoeften bespreken en u begeleiden bij het proces om voedselveiligheid, kwaliteit of andere aspecten te verbeteren. Vul het onderstaande contactformulier in of bel ons op het vermelde telefoonnummer. Wij helpen u graag!
Laten we kennis maken!
Van Voorst Consult helpt, als kennispartner, ondernemers met de implementatie van kwaliteitsmanagement, certificering en wetgeving op een werkbare en effectieve wijze. Heb je een vraag of reactie voor Van Voorst Consult? Wij helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op via het formulier.
#kennisbank
Meer over FSSC 22000

FSSC-eisen aan microbiologische omgevingsmonitoring
Omgevingsmonitoring is een belangrijk aspect van voedselveiligheidsbeheer, vooral in de voedingsindustrie. Het FSSC 22000 document "Guidance Document: Environmental Monitoring" biedt uitgebreide richtlijnen voor het implementeren van een effectief omgevingsmonitoringsprogramma. Dit artikel zal de belangrijkste punten van dit document samenvatten en het belang ervan voor de voedingsindustrie benadrukken.

EU Omnibus: minder regels, meer kansen voor het MKB
De CSRD is ingevoerd in een onzekere economische context, stijgende energieprijzen en geopolitieke spanningen. Om bedrijven te ondersteunen, zet de EU middels de EU Omnibus Directive in op vereenvoudiging van regelgeving en lagere nalevingskosten. De Europese Commissie stelt voor om de rapportageverplichtingen in 2025 met 25% te verlagen. Dit heeft ook directe gevolgen voor de CSRD.