Voedselveiligheid
Behaal BRCGS en vergroot uw afzetmarkt
Produceert of levert u voor de wereldwijde levensmiddelenmarkt? Grote retailers in Nederland eisen vaak dat een organisatie aan de BRCGS norm voldoet. Lees hier wat de norm inhoudt, hoe u die kunt behalen en hoe wij u kunnen helpen.

Wat is BRCGS?
De afkorting BRCGS staat voor British Retail Consortium Global Standards. Oorspronkelijk opgericht door een aantal supermarktketens in de jaren ’90 om de kwaliteit van hun producten te kunnen waarborgen en toen nog genaamd BC. Met hun BRCGS-standaard hebben ze alle leveranciers (producenten van levensmiddelen) geëist te voldoen aan deze standaard.
Praktisch gezien beschrijft de BRCGS de hygiëne- en voedselveiligheidseisen voor de voedselverwerkende bedrijven die direct leveren aan de retailsector. Denk hierbij ook aan de verpakkingsmaterialen voor levensmiddelen.
De voordelen van een BRCGS-certificaat
Door een BRCGS-certificaat te behalen, profiteert u van een aantal voordelen ten opzichte van organisaties die dat niet hebben. Voordelen zoals:
- Aantoonbare borging van voedselveiligheid
- Verminderde risico’s
- Erkenning van de waarde door klanten en opdrachtgevers
- Optimalisatie van het bedrijfsresultaat
Daarnaast voldoet u natuurlijk aan de eisen van retailers. U kunt dus zaken met ze doen, waar dat zonder certificaat waarschijnlijk niet mogelijk was. Ook profiteren van deze voordelen? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.
30 jaar ervaring
Begeleiding op maat

Begeleiding op hoofdlijnen
Onze adviseurs nemen voornamelijk een adviserende rol aan. Hierbij blijft de organisatie verantwoordelijk voor de uitvoering van de benodigde stappen. Een wisselwerking tussen kennisoverdracht en hands-on begeleiding.
Lees meerAdvies en ondersteuning
Aanvullend op het adviestraject, ondersteunen we op onderdelen in de praktische uitvoering. Van Voorst Consult is uitvoerend betrokken en neemt een deel van de implementatie uit handen.
Lees meerVolledig ontzorgen
Van Voorst Consult neemt ter ondersteuning grote taken en activiteiten uit handen van de organisatie. Denk aan contact met medewerkers en het uitwerken van (delen van) het managementsysteem.
Lees meer
"Goede persoonlijke en flexibele samenwerking voor het inrichten van onze Nederlandse BRC productie-omgeving voor Qbig Packaging B.V."

Ronald van de Brug, Qbig Packaging B.V.
De 6 BRCGS-standaarden
De BRCGS-norm bestaat momenteel uit 6 standaarden. Klik op de standaard voor meer informatie.
- BRCGS – Food
- BRCGS – Packaging materials
- BRCGS – Opslag en distributie
- BRCGS – Agenten en handelaren
- BRCGS – Consumentenproducten
- BRCGS – Retail
Elke norm is opgebouwd uit een evaluatiechecklist (waarin de intentie en de eisen zijn gespecificeerd) en een evaluatieprotocol. Er zijn eisen op de gebieden organisatie, gevaren, het risicobeheerssysteem, het technisch managementsysteem, normen voor de productieomgeving, de beheersing van verontreinigingen en uw personeel.
Certificaten en audits combineren
De BRCGS heeft overeenkomsten en raakvlakken met de HACCP. Er zijn echter ook een aantal verschillen. Hetzelfde geldt voor de ISO 22000-, IFS– en FSSC 22000-normen. Neem contact op met onze adviseurs om te onderzoeken welke onderdelen mogelijk gecombineerd kunnen worden.
Laten we kennis maken!
Van Voorst Consult helpt, als kennispartner, ondernemers met de implementatie van kwaliteitsmanagement, certificering en wetgeving op een werkbare en effectieve wijze. Heb je een vraag of reactie voor Van Voorst Consult? Wij helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op via het formulier.
#kennisbank
Meer over BRCGS

FSSC-eisen aan microbiologische omgevingsmonitoring
Omgevingsmonitoring is een belangrijk aspect van voedselveiligheidsbeheer, vooral in de voedingsindustrie. Het FSSC 22000 document "Guidance Document: Environmental Monitoring" biedt uitgebreide richtlijnen voor het implementeren van een effectief omgevingsmonitoringsprogramma. Dit artikel zal de belangrijkste punten van dit document samenvatten en het belang ervan voor de voedingsindustrie benadrukken.

EU Omnibus: minder regels, meer kansen voor het MKB
De CSRD is ingevoerd in een onzekere economische context, stijgende energieprijzen en geopolitieke spanningen. Om bedrijven te ondersteunen, zet de EU middels de EU Omnibus Directive in op vereenvoudiging van regelgeving en lagere nalevingskosten. De Europese Commissie stelt voor om de rapportageverplichtingen in 2025 met 25% te verlagen. Dit heeft ook directe gevolgen voor de CSRD.