Arbo en Veiligheid
Veiligheid op de werkvloer met een VCA-bedrijfscertificaat.
VCA is dé standaard in veilig, gezond en duurzaam werken. Met het behalen van een VCA-certificaat voor uw bedrijf legt u een goede basis om, iedere dag weer, veilig en gezond aan de slag te gaan binnen uw organisatie.
Wat is VCA?
De afkorting VCA staat voor veiligheid, gezondheid en milieu checklist aannemers. Veiligheid van uw medewerkers is natuurlijk van groot belang voor u als organisatie, maar ook opdrachtgevers zien graag dat de arborisico’s tot een minimum worden beperkt.
Als bedrijf kunt u een VCA-certificering behalen wanneer u aantoonbaar veilig werkt, de minimale wettelijke arbopunten hebt ingevuld en de operationele (technische) medewerkers hun VCA-certificaat hebben behaald. VCA-certificering is de meest voorkomende certificering in nederland waarmee u aantoont dat u als organisatie aandacht hebt voor veilig werken.
N.b. Voor informatie over een VCA-persoonscertificaat en VCA-pasje zoekt u het beste een (online) cursusaanbieder bij u in de buurt. Geldigheid van een huidig VCA-pasje en de naam van uw cursusaanbieder is te checken op cdr.ssvv.nl. Wij begeleiden enkel naar bedrijfscertificering.
Waarom als bedrijf een vca-certificering behalen?
Als dienstverlenende organisatie zijn er risico’s aan uw werk gebonden. Uw medewerkers werken op een steiger, werken langs wegen met verkeer of werken met allerlei machines waar risico’s aan verbonden zijn. Hoe garandeert u hun veiligheid? Vooral in branches als de bouw, productie, industrie en sloopwerk spelen deze veiligheidsrisico’s een grote rol.
Wanneer u als bedrijf VCA-gecertificeerd bent weet uw opdrachtgever dat al uw medewerkers zelfbewust zijn van de risico’s van hun vak, dat zij weten hoe zij voorzorgsmaatregelen moeten nemen en weten hoe zij moeten handelen in noodsituaties. Kortom: u heeft nagedacht over risicoverkleining.
Dingt u mee met aanbestedingen en tenders? Dan behaalt u meestal grote voordelen met uw VCA-certificaat. De momenteel geldende normversie is de VCA 2017/6.0 versie welke in het voorjaar van 2018 is uitgekomen en de VCA 2008/5.1 heeft vervangen.
30 Jaar ervaring
Welke begeleiding kiest u?
Begeleiding op hoofdlijnen
Ideaal wanneer u het certificaat op -grotendeels- eigen kracht wilt behalen. Van Voorst Consult neemt een voornamelijk adviserende rol aan. Dit bespaart kosten en geeft u kennisoverdracht zodat u het systeem na certificering zelf kunt beheren.
Lees meerAdvies en ondersteuning
Onze benadering is gebaseerd op een naadloze combinatie van professioneel advies en praktische ondersteuning. Wij nemen de rol aan van enthousiaste katalysator, en in nauwe samenwerking met u zetten we gezamenlijke acties in gang.
Lees meerVolledig ontzorgen
U schakelt ons volledig in. Handig wanneer u krap in tijd zit. Onze adviseur neemt zoveel mogelijk uit handen zodat u het certificaat soepel behaald en behoudt. Wij ontzorgen u zodat uw organisatie kan doen waar zij goed in is.
Lees meer- Het geeft opdrachtgevers en klanten vertrouwen
- Risicovolle werkzaamheden en processen worden continu verbeterd
- Uw medewerkers worden praktisch meegenomen in gezond en veilig werken
- Voordeel van gunning bij tenders of aanbestedingen
- Praktische checklist om veilig te werken en te voldoen aan de geldende arbo-wetgeving
- Het is ook een goede start en opstap naar de iso 45001 (arbo-norm)
Aanpak richting certificering
De vca-norm is in principe een soort checklist. Een checklist waarin u antwoorden geeft op relevante vragen als gereedschapskeuring, veiligheidsoverleg of gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Dit slaat u op in een vca-organisatiehandboek (vgm-managementsysteem). Dit beheersysteem is vergelijkbaar met het managementsysteem voor de iso 9001- (kwaliteit) of iso 14001-norm (milieu).
Wij kunnen u op diverse manieren ondersteunen richting vca-certificering, namelijk:
- Door voornamelijk een adviserende rol aan te nemen. Ideaal wanneer u het certificaat op -grotendeels- eigen kracht wilt doen. Dit bespaart kosten en geeft u veel kennisoverdracht voor toekomstig beheer.
- Door een combinatie van advies en hulp. Wij fungeren als aanjager en begeleider, waarbij u verantwoordelijk blijft voor de uitvoering van de benodigde stappen.
- Door onze adviseur volledig in te schakelen. Handig wanneer u krap in tijd zit. Wij zorgen ervoor dat alle stappen genomen worden om het certificaat te behalen of te behouden. Snelheid, doorlooptijd en ontzorgen zijn hierbij kernwoorden.
Des te meer u zelf op kunt pakken, des te lager de kosten zullen zijn. Wilt u ook een iso oppakken, dan kunnen we deze normen effectief combineren tot één overzichtelijk organisatiehandboek/ werkwijze. Vraag ons naar de werkwijze en voordelen voor het combineren hiervan.
"Fijne samenwerking, beschikbaar als ze nodig zijn, goede kennis van zaken."
Hoeflon International B.V.
Het verschil tussen VCA*, VCA** en VCA-petrochemie
Er zijn drie niveaus van VCA-certificeringen voor bedrijven. Welk niveau u moet kiezen is voornamelijk vanuit klantvraag gestuurd:
- VCA*: De meeste bedrijven hebben genoeg aan de VCA*. Ook wel bekend als de VCA 1 ster.
- VCA**: Fungeer je meer als hoofdaannemer en eist je opdrachtgever VCA**? Dan word je eigenlijk genoodzaakt hiervoor te kiezen.
- VCA-petrochemie: Dit niveau is geschikt voor bedrijven die (in)direct gekoppeld zijn aan de petrochemische industrie.
De VCA-norm geeft als richtlijn dat VCA* geschikt is voor bedrijven tot 35 man die als onderaannemer werken en VCA** voor bedrijven vanaf 35 man die als hoofdaannemer werken. Welk certificaat u nodig heeft, hangt echter niet af van hoeveel medewerkers u heeft. Er is geen wettelijk kader die u een bepaald niveau VCA-certificering verplicht. Uiteraard heeft VCA** enkele eisen die meer passen bij hoofdaannemers. Verplicht uw opdrachtgever u om als kleine organisatie VCA** te behalen, en deze eis is niet te weerleggen, dan is VCA** ook voor u prima te behalen. Uw opdrachtgever ‘bepaalt’ uw certificatie-niveau. Wilt u weten welke VCA-certificering u het best kunt behalen? Stel uw vraag via het contactformulier.
#kennisbank
Kom alles te weten over VCA
Duurzaamheid: mens, milieu en maatschappij
In de afgelopen jaren heeft duurzaamheid een sterke opmars gemaakt, en die trend zet zich voort. Het is voor bedrijven dan ook essentieel om hierop te acteren. Duurzaamheid kan voortkomen uit rapportageverplichtingen zoals de CSRD, of uit vragen van klanten, leveranciers, en -niet onbelangrijk- de eigen medewerkers.
Mitsubishi Forklift Trucks behaalt MVO Prestatieladder
Mitsubishi Forklift Trucks heeft het certificaat MVO Prestatieladder ontvangen. Deze certificering is een belangrijke mijlpaal in het streven van Mitsubishi Forklift Trucks naar maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). De MVO Prestatieladder bevestigt de inzet van bedrijven op het gebied van duurzaamheid en sociaal beleid.
Corrigerende actieplan bij certificatie audit
Het corrigerend actieplan na een certificatie audit is het laatste onderdeel naar het daadwerkelijk verkrijgen van het certificaat. Dit is een belangrijk onderdeel, omdat continu verbeteren een voorwaarde is in alle certificatieschema’s. Het gaat daarbij om het uitvoeren van de juiste corrigerende maatregelen, waarbij de onderliggende oorzaak wordt achterhaald, om zo herhaling te voorkomen.
Laten we kennis maken!
Van Voorst Consult helpt, als kennispartner, ondernemers met de implementatie van kwaliteitsmanagement en certificering op een werkbare en effectieve wijze. Heeft u een vraag of reactie voor Van Voorst Consult? Wij helpen u graag. Neem vrijblijvend contact op via het formulier.