Arbo ISO 45001 OHSAS 18001 23 mei 2017

2e DIS-Versie Van De ISO 45001 Gepubliceerd

Eindelijk is het zover: de 2e DIS-versie van de ISO 45001 is gepubliceerd! ISO 45001 gaat de OHSAS 18001-norm voor arbomanagementsystemen vervangen. Ten opzichte van de 1e DIS-versie van februari 2016 zijn er geen fundamentele veranderingen.

Planning

De nationale normalisatie-instituten, waaronder NEN, moeten voor 13 juli 2017 stemmen over de vraag of naar de laatste fase van de normontwikkeling kan worden overgegaan. Wanneer de stemming positief verloopt is het afhankelijk van de ingediende commentaren of de definitieve norm nog in december 2017 of begin 2018 wordt gepubliceerd. Onze ervaring is dat de ISO 45001 eerder later dan eerder definitief zal worden zoals het met de meeste norm-ontwikkelingen gaat.

Wijzigingen in het kort

Gezien de 2e DIS-versie al redelijk laat zien wat de wijzigingen of in ieder geval aandachtspunten zullen zijn, geven wij u alvast de belangrijkste wijzigingen mee:

  • Er worden geen processen meer gevraagd, al blijft een handboek vaak je ‘verzameling van gemaakte afspraken of interne werkwijze’;
  • Meer inzicht in de context van de organisatie; naast wet- en regelgeving ook stakeholders en de behoeften en verwachtingen van deze partijen;
  • Het managementssyteem wordt ook verbreed naar strategisch niveau; leiderschap en betrokkenheid van directie komen hier ook aan bod;
  • Risico’s maar ook kansen mogen breder worden geinventariseerd en opgevolgd.

Transitie van OHSAS 18001 naar ISO 45001

De DIS-versies kunnen al worden gebruikt om het arbomanagementsysteem op basis van OHSAS 18001 aan te passen of een nieuw arbomanagementsysteem in te voeren. Ons advies is echter nog even te wachten tot de norm definitief is uitgegeven. Vanaf dat moment zal er een overgangstermijn zijn van 3 jaar. Als Van Voorst Consult zijn we uiteraard reeds gestart met de eerste verdieping en ontwikkeling van praktische documenten/ tools zodat we u efficiënt en doelgericht kunnen ondersteunen in deze overgang, ook gecombineerd met ISO 9001 of ISO 14001.

Handig hulpmiddel hierbij, welke u ook kunt gebruiken als ondersteuning is het informatieblad over de invoering van ISO 45001 en de overgang van OHSAS 18001. Deze wordt steeds aangepast aan de laatste norm-versie, momenteel aan de ISO/DIS 45001.2 Het informatieblad geeft alle informatie, ook over de aandachtspunten om het OHSAS 18001-certificaat te behouden tijdens de transitie.

Certificatieaudits op de ISO 45001 kunnen al worden uitgevoerd wanneer de FDIS-versie beschikbaar is. Het certificaat kan pas worden uitgereikt wanneer de norm is gepubliceerd. U kunt actuele en praktische ondersteuning en uitleg  vinden op www.sccm.nl.

Uiteraard kunt u ook altijd met uw adviseur contact opnemen of uw vraag bij ons neerleggen. Zodra de ISO 45001 definitief is helpen wij u graag doelgericht naar deze ‘nieuwe’ norm.

Laten we kennis maken!

Van Voorst Consult helpt, als kennispartner, ondernemers met de implementatie van kwaliteitsmanagement en certificering op een werkbare en effectieve wijze. Heeft u een vraag of reactie voor Van Voorst Consult? Wij helpen u graag. Neem vrijblijvend contact op via het formulier.