Duurzaamheid: mens, milieu en maatschappij
In de afgelopen jaren heeft duurzaamheid een sterke opmars gemaakt, en die trend zet zich voort. Het is voor bedrijven dan ook essentieel om hierop te acteren. Duurzaamheid kan voortkomen uit rapportageverplichtingen zoals de CSRD, of uit vragen van klanten, leveranciers, en – niet onbelangrijk – de eigen medewerkers.
Wanneer mensen aan duurzaamheid denken, wordt vaak alleen het milieuaspect belicht. Echter, duurzaamheid is veel breder dan dat. Het omvat ook het zakelijk gedrag van een organisatie en goed werkgeverschap. In dit artikel richten wij ons op het laatste: Wat betekent goed werkgeverschap voor een werknemer? Naast dat dit thema een relevant onderdeel van duurzaamheid is, is het een werkgevers-verplichting vanuit het Burgerlijk Wetboek (Artikel 7:611 BW). Hoe ervaren je collega’s dit?
Inzichten vanuit meerdere ‘keukens’
Als adviseurs kijken we jaarlijks bij honderden organisaties achter de schermen. Nationaal, internationaal en van MKB tot multinationals. Hoewel elke organisatie zijn eigen kenmerken heeft, is er één gemeenschappelijke factor: medewerkers zijn essentieel voor de bedrijfscultuur, prestaties, en reputatie. Dit waardevolle kapitaal brengt echter ook risico’s met zich mee. Het vertrek van (top)medewerkers of een hoog personeelsverloop kan de stabiliteit en het succes van een onderneming (sterk) beïnvloeden. Daarom is het cruciaal om medewerkers van waarde te laten zijn en te betrekken in de organisatie.
Creëer goede arbeidsomstandigheden
Hieronder delen we enkele inzichten die bijdragen aan de ervaring van goed werkgeverschap. De situatie van elke organisatie speelt een rol in de concrete invulling, maar de volgende hoofdlijnen zijn algemeen toepasbaar:
- Waardering en vertrouwen
Iedereen waardeert erkenning voor hard werk. Dit betekent niet alleen een goed salaris en baanzekerheid, maar ook complimenten en het vieren van successen. Vertrouwen in medewerkers vergroot hun zelfvertrouwen, waardoor ze gelukkiger en gemotiveerder zijn. Blijf in gesprek met je medewerkers om te begrijpen hoe ze zich voelen en zich kunnen ontwikkelen. Dit versterkt hun rol en draagt bij aan het succes van de organisatie.
- Een fijne en veilige werkomgeving
Hoe je je op het werk voelt, hangt sterk af van de werkomgeving en cultuur. Is je bureau goed ingericht en heb je een comfortabele en goed ingestelde stoel? Werkt de techniek naar behoren? Zowel op kantoor als de thuiswerkplek, neem dit mee in de verplichte risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Belangrijk in de cultuur is sociale veiligheid en bovengenoemde waardering. Een prettige en gezonde werkomgeving draagt bij aan werkplezier en versterkt de vitaliteit van medewerkers, en daarmee de reputatie van een goed werkgever.
- Breng toekomstperspectief
Leren en groeien zijn essentieel voor de toekomst van je medewerkers, en dit gaat verder dan verplichte opleidingen. Moedig collega’s aan om zich te ontwikkelen, zodat ze hun rol binnen de organisatie van waarde kunnen laten zijn. Geef ondersteuning en bied bijvoorbeeld een jaarlijks opleidingsbudget en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Zorg ervoor dat opleidingskansen gelijkwaardig zijn, zodat elke collega toegang heeft tot waardevolle ontwikkelingsmogelijkheden. Dit draagt bij aan een positief imago als werkgever.
- Balans tussen werk en privé
Probeer overuren te vermijden of compenseer deze om stress en burn-out te voorkomen. Een goede werk-privébalans bevordert werkplezier, een gezonde werkdruk, en de algemene gezondheid. Dit verhoogt de productiviteit en vermindert verzuim. Wees dan ook transparant over de rechten van medewerkers met betrekking tot dergelijke onderwerpen. Zoals het recht op een Periodiek Medisch Onderzoek (PMO) en diverse soorten verlof.
Geef medewerkers een stem
Goed werkgeverschap gaat verder dan gezondheid, veiligheid, werktijden, loon en training; het omvat ook ruimte bieden voor medewerkersvertegenwoordiging. Medewerkers willen door de directie gehoord worden en dat hun ideeën serieus worden genomen. Dit begint met respectvolle communicatie. In Nederland zorgen wetgeving, CAO’s en bedrijfsovereenkomsten ervoor dat de rechten van medewerkers redelijk beschermd zijn. Hieronder een toelichting hoe verschillende vormen van medewerkersvertegenwoordiging bijdragen aan goed werkgeverschap.
- Het Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO)
Een enquête is een eenvoudige manier om medewerkers te horen, maar vaak stelt de werkgever zelf de vragen, wat het volledige verhaal kan beperken. Betrek medewerkers bij het opstellen van de vragenlijst voor een MTO en zorg ervoor dat de vragen objectief zijn, zodat je eerlijke en complete feedback krijgt. Overweeg ook alternatieve onderzoeksmethoden waarbij medewerkers de ruimte krijgen om hun eigen inbreng te leveren.
- Een Personeelsvertegenwoordiging (PVT) voor kleine bedrijven
Als je als werkgever het volledige verhaal van je medewerkers wilt horen, is het essentieel om hen actief te informeren en te betrekken bij de besluitvorming binnen de organisatie. Een personeelsvertegenwoordiging kan hierbij een hulpmiddel zijn. De wet ondersteunt deze benadering ook. Voor bedrijven met 10 tot 50 medewerkers geldt: als meer dan de helft van de medewerkers aangeeft een personeelsvertegenwoordiging te willen, moet deze worden opgericht. Daarnaast is het verplicht om een personeelsvertegenwoordiging te hebben als dit in de cao staat vermeld. Het is dus belangrijk om zowel de wensen van de medewerkers serieus te nemen als te voldoen aan de CAO-voorschriften.
- De Ondernemingsraad (OR) voor grote bedrijven
Voor bedrijven met 50 of meer medewerkers is de wet duidelijk: het hebben van een ondernemingsraad (OR) is verplicht. De rechten van de OR zijn vastgelegd in de Wet op de Ondernemingsraden en omvatten onder andere het recht op informatie, adviesrecht, initiatiefrecht, en instemmingsrecht. Uit ervaring blijkt dat een goede relatie tussen de werkgever en de OR leidt tot wederzijdse tevredenheid.
Actuele thema’s in Nederland
In de praktijk blijkt dat veel werkgevers de bovenstaande onderwerpen bekend zijn. De implementatie is echter niet altijd even volledig, kijk kritisch naar de uitvoering en wat dit voor je organisatie betekend. De ervaring leert dat als je aandacht hebt voor de ‘kleine’ en ‘vanzelfsprekende’ onderwerpen en deze goed aanpakt, dit ook vertrouwen schept voor de ‘grotere’ en minder vanzelfsprekende kwesties.
Kort samengevat
Wilt u bekendstaan als een goede werkgever? Focus dan op de volgende belangrijke punten:
- Volg de regels: Zorg ervoor dat je bekend bent met de wetgeving, CAO en andere afspraken en deze benut. Neem je verantwoordelijkheid en zet wellicht net dat stapje extra.
- Wees open en eerlijk: Praat duidelijk met je medewerkers en betrek hen bij beslissingen over het bedrijf. Laat voelen dat ze echt deel uitmaken van het team.
- Behandel medewerkers eerlijk: Dit betekent niet dat je iedereen precies hetzelfde moet behandelen, maar wel dat je medewerkers met respect en gelijkheid benadert.
- Voorkom verwarring: Als je niet zeker weet of iets mag, zoek dit dan uit of betrek een expert. Zo voorkom je problemen en weet je zeker dat je de juiste keuzes maakt.
Wij helpen graag bij deze onderwerpen. Je kunt rechtstreeks contact opnemen met je eigen adviseur of contact opnemen met Wim van Leeuwen voor een nadere kennismaken. Bel dan 06-57476904 of gebruik onderstaande formulier.
Laten we kennis maken!
Van Voorst Consult helpt, als kennispartner, ondernemers met de implementatie van kwaliteitsmanagement en certificering op een werkbare en effectieve wijze. Heeft u een vraag of reactie voor Van Voorst Consult? Wij helpen u graag. Neem vrijblijvend contact op via het formulier.