Voedselveiligheid
BRCGS Food
Bent u een voedselproducerende organisatie waar levensmiddelen worden verwerkt, verpakt of bewerkt? Dan is de BRCGS Food, officieel “The BRC Global Standard for Food Safety” de BRCGS-norm die past bij uw activiteiten.
De huidige versie is BRCGS Food versie 9. Deze norm stelt eisen op het gebied van de productie en overige handelingen met levensmiddelen en is geupdate met o.a. een klokkenluidersprotocol, intern audit beleid en de voedselveiligheidscultuur.
Bent u een voedselproducerende organisatie waar levensmiddelen worden verwerkt, verpakt of bewerkt? Dan is de BRCGS Food, officieel “The BRC Global Standard for Food Safety” de BRCGS-norm die past bij uw activiteiten.
De huidige versie is BRCGS Food versie 9. Deze norm stelt eisen op het gebied van de productie en overige handelingen met levensmiddelen en is geupdate met o.a. een klokkenluidersprotocol, intern audit beleid en de voedselveiligheidscultuur.
Opbouw BRCGS Food
De norm bestaat uit 9 hoofdstukken met eisen voor de volgende aandachtsgebieden:
- Management van de organisatie (organisatiestructuur, functiebeschrijvingen, overleg)
- HACCP voedselveiligheidsplan en kwetsbaarheidsanalyse (fraude- en integriteitsbeheersing, beveiliging)
- Kwaliteitsmanagementsysteem (handboekbeheer, interne audits, corrigerende maatregelen, traceerbaarheid)
- Bedrijfsruimten (afhankelijk van de kwetsbaarheid van product en proces zijn deze eisen streng of minder streng)
- Beheersing van producten (grondstoffen, halffabricaten, eindproducten, verpakkingen, voedselveiligheidsrisico’s, allergenen, GMO, claims, labeling)
- Beheersing van processen (onderhoud, kalibratie)
- Beheersing van personeel (training, hygiëneregels)
- Eisen met betrekking tot High RIsk, High Care and Ambient High Care ruimtes
- Vereisten voor handelsproducten
30 jaar ervaring
Begeleiding op maat
Begeleiding op hoofdlijnen
Onze adviseurs nemen voornamelijk een adviserende rol aan. Hierbij blijft de organisatie verantwoordelijk voor de uitvoering van de benodigde stappen. Een wisselwerking tussen kennisoverdracht en hands-on begeleiding.
Lees meerAdvies en ondersteuning
Aanvullend op het adviestraject, ondersteunen we op onderdelen in de praktische uitvoering. Van Voorst Consult is uitvoerend betrokken en neemt een deel van de implementatie uit handen.
Lees meerVolledig ontzorgen
Van Voorst Consult neemt ter ondersteuning grote taken en activiteiten uit handen van de organisatie. Denk aan contact met medewerkers en het uitwerken van (delen van) het managementsysteem.
Lees meerBRCGS adviesbureau
Als een van de weinige adviesbureaus in Nederland is Van Voorst Consult geregistreerd BRCGS consultant. Deze registratie maakt voor u aantoonbaar dat wij u als experts op dit gebied kunnen adviseren. Een registratie als BRCGS-consultant brengt strenge eisen met zich mee:
- De adviseur moet hetzelfde trainingstraject volgen als de auditor
- Het opleidingsniveau van de adviseur moet vergelijkbaar zijn met die van een auditor (HBO+)
- Ervaring op het gebied van HACCP en ervaring met diverse productgroepen moet aantoonbaar zijn
- Alle referenties zijn door de BRCGS organisatie nagebeld
Wij geven u vakkundig en doelgericht advies op het gebied van de normeisen. Maar wij kunnen u ook helpen bij het opstellen van bijvoorbeeld de gevarenanalyse, het aanvragen en uitvoeren van leveranciersaudits, het opstellen van een nulmeting, het geven van BRCGS-trainingen en het afnemen van interne audits of proefaudits. Kortom: wij kunnen een bedrijf compleet begeleiden bij het behalen van een BRCGS-certificaat.
#kennisbank
Kom alles te weten over BRCGS
BRCGS verpakking versie 7: wat is er veranderd?
Op 28 oktober 2024 is versie 7 van de BRCGS Packaging Materials Standard uitgebracht. Vanaf 28 april 2025 is deze nieuwe versie verplicht.
Tijdens een webinar gaf Gwenda Jarrett, Programma Manager Verpakking bij BRCGS, een eerste overzicht van de belangrijkste wijzigingen.
Rollen en verantwoordelijkheden binnen de GPSR
Welke rol heb jij onder de GPSR? Afhankelijk van de plaats van jouw organisatie in de productketen heb je bepaalde verantwoordelijkheden. Dit gaat van fabrikant en gemachtigde, importeur, distributeur tot fulfilmentcenter of helemaal niet vallend onder de GPSR. Vind jouw plaats in dit kennisartikel.
Duurzaamheid: mens, milieu en maatschappij
In de afgelopen jaren heeft duurzaamheid een sterke opmars gemaakt, en die trend zet zich voort. Het is voor bedrijven dan ook essentieel om hierop te acteren. Duurzaamheid kan voortkomen uit rapportageverplichtingen zoals de CSRD, of uit vragen van klanten, leveranciers, en -niet onbelangrijk- de eigen medewerkers.