Arbo & Veiligheid

ISO 45001: risicobeheersing en veiligheid

ISO 45001, dé internationale norm voor veiligheidsmanagement. Met ISO 45001 toont een organisatie aan de arborisico’s binnen het vakgebied te kennen en alle vereiste voorzorgsmaatregelen te hebben getroffen.

Wat is ISO 45001?

Wil je als technisch/dienstverlenend bedrijf internationale opdrachten uitvoeren? Dan is er een kans dat je met de ISO 45001 norm te maken krijgt. 

De ISO 45001 norm is de eerste veiligheidsmanagement norm die wereldwijd wordt geaccepteerd. De norm maakt duidelijk dat er op managementniveau maatregelen zijn getroffen om de veiligheid van medewerkers te bevorderen en dat er een gezond veiligheidsbewustzijn wordt gecreëerd. Medewerkers weten hoe veilig te werken en wat te doen in een noodsituatie.

30 jaar ervaring

Begeleiding op maat

Begeleiding op hoofdlijnen

Onze adviseurs nemen voornamelijk een adviserende rol aan. Hierbij blijft de organisatie verantwoordelijk voor de uitvoering van de benodigde stappen. Een wisselwerking tussen kennisoverdracht en hands-on begeleiding.

Lees meer

Advies en ondersteuning

Aanvullend op het adviestraject, ondersteunen we op onderdelen in de praktische uitvoering. Van Voorst Consult is uitvoerend betrokken en neemt een deel van de implementatie uit handen.

Lees meer

Volledig ontzorgen

Van Voorst Consult neemt ter ondersteuning grote taken en activiteiten uit handen van de organisatie. Denk aan contact met medewerkers en het uitwerken van (delen van) het managementsysteem.

Lees meer

Voordelen van ISO 45001

Een veiligheidsmanagementsysteem zoals ISO 45001 helpt om:

  • Structuur te bieden aan de arbeidsveiligheid, gezondheid en het welzijn van medewerkers;
  • Het welzijnsbeleid van de organisatie eenduidig te evalueren (self assessment of third party assessment);
  • Interne communicatie om veiligheid en gezondheid te bevorderen en arbeidsongevallen te voorkomen;
  • Negatieve publiciteit in geval van een ongeval te beperken;
  • Kosten die verbonden zijn aan een arbozaken zoals ongeval, beroepsziekte en stress te verminderen.

ISO 45001 managementsysteem

Met een ISO 45001 managementsysteem toont de organisatie aan dat arborisico’s zijn geïnventariseerd en opgevolgd om gezond en veilig te werken. 

In dit arbomanagementsysteem staat beschreven hoe de gezondheid en veiligheid van medewerkers wordt opgevolgd. Denk hierbij aan maatregelen die betrekking hebben op fysieke belasting, veiligheid binnen de werkomgeving, psychosociale arbeidsbelasting en machineveiligheid. Gevaren en risico’s worden in kaart gebracht en vervolgens geëvalueerd met als doel ze te verminderen.

Waarom ISO 45001

Het grootste deel van de nu bestaande veiligheidsmanagementsystemen (zoals VCA, Safety Culture Ladder, ISA 2000, SQAS, NPR 5001, ISRS, etc.), zijn lokale initiatieven. Het werkterrein hiervan reikt vaak dan ook niet verder dan één of enkele landen.

Om internationaal aan te tonen dat een bedrijf de risico’s in de uitvoering van de werkzaamheden beheerst, is een grensoverschrijdend veiligheidsmanagementsysteem zoals ISO 45001 een waardevol instrument.

De ISO 45001 norm heeft overigens de oude OHSAS 18001 vervangen. Door de omzet naar ISO, is de ISO 45001 norm in de ISO-familie en HS-structuur (harmonized structure) gekomen en past het nu dezelfde indeling toe als andere ISO normen.

ISO 45001-managementsysteem

Om aan te tonen dat u voldoet aan de eisen van ISO 45001 zult u de certificerende instantie een arbomanagementsysteem moeten tonen waarin beschreven wordt hoe u de gezondheid en veiligheid van uw medewerkers in de gaten houdt.

Deze twee factoren worden onder meer beïnvloed door fysieke belasting, de omgeving, psychosociale arbeidsbelasting en machineveiligheid. In het arbomanagementsysteem worden gevaren en risico’s in kaart gebracht en geëvalueerd met als doel deze te verminderen.

Voordelen ISO 45001

Een veiligheidsmanagementsysteem als ISO 45001 kan u onder meer helpen om:

  • de arbeidsveiligheid en de gezondheid en het welzijn van de werknemers systematisch te benaderen
  • uw welzijnsbeleid te evalueren (self assessment of third party assessment)
  • de interne communicatie rond veiligheid en gezondheid te verbeteren
  • de slechte publiciteit in geval van een ongeval te beperken, wanneer uw bedrijf kan aantonen dat het met de hoogste veiligheidsmanagementsystemen werkt
  • arbeidsongevallen effectief te voorkomen
  • de kosten verbonden aan een ongeval, beroepsziekte, stress en dergelijke te verminderen

"Met ISO 45001 toon je aan dat je de risico’s in jouw vak kent en alle voorzorgsmaatregelen hebt getroffen die nodig zijn."

Gijsbert van Voorst, Van Voorst Consult

Easytool

Laten we certificering niet ingewikkelder maken dan nodig. Met die insteek hebben we bij Van Voorst Consult de Easytool systematiek ontworpen. Zo kunnen medewerkers informatie over de verschillende normen makkelijk digitaal raadplegen.

De Easytool systematiek is een praktische tool die op compacte wijze bedrijfsprocessen in kaart brengt. Met deze tool worden verschillende systemen geïntegreerd in één managementsysteem. Hierbij is een koppeling met ISO 9001, VCA* of andere normen mogelijk.

Contact

Van Voorst Consult is al sinds 1994 expert op het gebied van ISO normering en certificering. Met die kwalificaties duiken we als kennispartner in de behoefte van organisaties en bieden we advies en begeleiding bij normering.

Vraag een vrijblijvende kennismaking aan via het contactformulier om te bespreken hoe ISO-certificering bijdraagt aan jouw bedrijfsvoering.

Laten we kennis maken!

Van Voorst Consult helpt, als kennispartner, ondernemers met de implementatie van kwaliteitsmanagement, certificering en wetgeving op een werkbare en effectieve wijze. Heb je een vraag of reactie voor Van Voorst Consult? Wij helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op via het formulier.

#kennisbank

Meer over ISO 45001

De wereld om ons heen

Blog

Duurzaamheid: mens, milieu en maatschappij

In de afgelopen jaren heeft duurzaamheid een sterke opmars gemaakt, en die trend zet zich voort. Het is voor bedrijven dan ook essentieel om hierop te acteren. Duurzaamheid kan voortkomen uit rapportageverplichtingen zoals de CSRD, of uit vragen van klanten, leveranciers, en -niet onbelangrijk- de eigen medewerkers.

Arbeidsinspectie

Blog

Aandachtspunten Arbeidsinspectie 2023

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft haar nieuwe meerjarenplan 2023-2026 bekend gemaakt. Onderstaand vindt u een opsomming van wat we dit jaar kunnen verwachten. Denk bijvoorbeeld aan schijnconstructies, asbest, fysieke belasting en blootstelling gevaarlijke stoffen.

Blog

Wijzigingen Arbeidsomstandighedenbesluit – Werken met een werkbak en dieseldampen

Per 1 juli is het Arbobesluit gewijzigd. Werkbakken en werkplatforms aan (hijs)kranen / verreikers mogen alleen nog gebruikt worden voor goederentransport. Bij hoge uitzondering is het nog mogelijk om werkzaamheden te verrichten vanuit een werkbak die gehesen wordt door een (mobiele) kraan.

ISO 45001 als instrument om veiligheid te integreren in de bedrijfsvoering?

Vrijblijvend advies
Portret Wim van Leeuwen