Arbo & Veiligheid

Ongevalsonderzoek: opvolging bij incidenten

Helaas, een ongeval zit in een klein hoekje en kan iedereen overkomen, ongeacht een goede en veilige werkwijze. Welke stappen moeten er dan worden genomen? Is melding bij de arbeidsinspectie verplicht? Wat moet worden vastgelegd en gerapporteerd? Is er een schuldvraag en zo ja, hoe moet je deze dan beantwoorden?

Medewerker schrijft mee voor een ongevalsonderzoek van een klant

Wat is Ongevalsonderzoek?

Volgens de Arbowet zijn werkgevers verplicht om arbeidsongevallen die hebben geleid tot blijvend letsel of een ziekenhuisopname (ook bij slechts een paar uur of wanneer de betrokkene pas later wordt opgenomen), aan de Nederlandse Arbeidsinspectie te melden. Wetgeving verplicht sinds 1 januari 2023 dat werkgevers vervolgens zelf onderzoek moeten doen na een ongevalsmelding. Dit heet het ongevalsonderzoek. 

In een aantal gevallen voert de arbeidsinspectie (ook) zelf onderzoek uit. Bijvoorbeeld bij dodelijke ongevallen of wanneer er een minderjarige betrokken is. Dat weerhoudt een werkgever er echter niet van om ook zelf een onderzoek in te (moeten) stellen.

Het doel van een ongevalsonderzoek is het voorkomen van toekomstige ongevallen door de veiligheid te verbeteren. Nadat er is achterhaald hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren en wat de oorzaken zijn geweest, wordt er door de werkgever zelf een verbeterplan opgesteld. 

30 jaar ervaring

Begeleiding op maat

Begeleiding op hoofdlijnen

Onze adviseurs nemen voornamelijk een adviserende rol aan. Hierbij blijft de organisatie verantwoordelijk voor de uitvoering van de benodigde stappen. Een wisselwerking tussen kennisoverdracht en hands-on begeleiding.

Lees meer

Advies en ondersteuning

Aanvullend op het adviestraject, ondersteunen we op onderdelen in de praktische uitvoering. Van Voorst Consult is uitvoerend betrokken en neemt een deel van de implementatie uit handen.

Lees meer

Volledig ontzorgen

Van Voorst Consult neemt ter ondersteuning grote taken en activiteiten uit handen van de organisatie. Denk aan contact met medewerkers en het uitwerken van (delen van) het managementsysteem.

Lees meer

Ongevalsopvolging

Een ongevalsonderzoek vindt zo snel mogelijk na de melding van het arbeidsongeval plaats en dient binnen enkele weken afgerond te zijn. De Arbeidsinspectie vraagt altijd de ongevalssituatie zo veel mogelijk ongewijzigd te laten. Tegenwoordig komt de arbeidsinspectie steeds vaker niet meer zelf langs, maar eisen ze de uitvoering van een ‘eigen’ ongevalsonderzoek.

Dit onderzoek dient een aantal stappen te volgen om ervoor te zorgen dat de arbeidsinspectie een volledig beeld van de situatie krijgt:

  1. Informatie verzamelen
    In deze fase wordt de situatie geschetst door informatie te verzamelen over wat er precies is gebeurd. Denk aan de plaats waar het ongeval zich heeft voorgedaan bezoeken en onderzoeken, betrokken medewerkers spreken en de veiligheidsvoorschriften controleren.
  2. Informatie analyseren
    Er wordt achterhaald hoe, waardoor en waarom het ongeval heeft kunnen plaatsvinden. Zowel directe als indirecte oorzaken worden onder de loep genomen. Uit deze analyse moet duidelijk worden hoe op welke manier men het ongeval had kunnen voorkomen.
  3. Maatregelen vaststellen
    Wanneer de oorzaak duidelijk is, is het belangrijk om passende maatregelen te bedenken. Zo wordt eenzelfde ongeval en vergelijkbare situaties in de toekomst voorkomen.
  4. Verbeterplan opstellen
    De maatregelen worden samengebracht in een verbeterplan. Het is belangrijk dat ook de opvolging van de maatregelen wordt bepaald. Op welke manier zal de organisatie verder bijdragen aan een veilige en gezonde werkomgeving voor medewerkers?

Voor veel bedrijven is een ongevalsonderzoek gelukkig geen dagelijkse bezigheid. Om ervoor te zorgen dat het onderzoek binnen de toegestane tijd wordt afgerond en aan de eisen van de arbeidsinspectie voldoet, is het inschakelen van externe ondersteuning een waardevolle overweging.

"Van de vele soortgelijk organisaties springen jullie er uit, vakkundig en professioneel. Daar waar andere organisaties bedrijven verder helpen met hun ISO-certificeringen, waarbij zij vooral aan zichzelf denken...veel overleg...veel tijd voor implementatie en vooral het onnodig zwaar optuigen van een ISO-apparaat stellen jullie de klant voorop! Maximale betrokkenheid en vooral de pragmatisch aansluiting van ISO in de organisatie. Hierdoor is niet alleen ISO volwaardig ingericht, maar is ISO vooral eenvoudig beheersbaar gemaakt."

Frank Hofman, NEXXT

Veiligheidskundige ondersteuning

Van Voorst Consult heeft jarenlang ervaring met het uitvoeren van ongevalsonderzoeken. We kunnen hier een adviserende rol in aannemen, of het onderzoek volledig voor je overnemen. Belangrijk is dat we zo snel mogelijk na het ongeval worden betrokken bij het proces, om de opvolging zo vlot mogelijk te laten verlopen. 

Bel onze veiligheidskundigen voor incidenten- en ongevalsonderzoek of voor ondersteuning bij dit proces. Afhankelijk van de regio word je doorgezet naar onze dichtstbijzijnde beschikbare veiligheidskundige. Gijsbert van Voorst: 06-54201335.

Laten we kennis maken!

Van Voorst Consult helpt, als kennispartner, ondernemers met de implementatie van kwaliteitsmanagement, certificering en wetgeving op een werkbare en effectieve wijze. Heb je een vraag of reactie voor Van Voorst Consult? Wij helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op via het formulier.

#kennisbank

Meer over Ongevalsonderzoek

Blog

Aandachtsgebied VCA-audits

SSVV (Stichting Samenwerken Voor Veiligheid) zet zich in voor het continu verbeteren van veiligheid en gezondheid op de werkplek. Vanuit een recente nieuwsbrief heeft zij aangegeven in 2025 extra aandacht te besteden aan de melding en opvolging van ‘onveilige situaties of handelingen’. Dit valt onder normvraag ‘11.1 Registratie van VGM-incidenten’.

Gevaarlijke stoffen kwarts

Blog

Werken met gevaarlijke stoffen

Gevaarlijke stoffen: we komen ze vaak tegen in ons dagelijks werk- en leefomgeving, van schoonmaakmiddelen tot industriële chemicaliën. Onjuist omgaan met deze stoffen kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid en veiligheid. Daarom is het belangrijk om de risico’s te (her)kennen en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen.

De wereld om ons heen

Blog

Duurzaamheid: mens, milieu en maatschappij

In de afgelopen jaren heeft duurzaamheid een sterke opmars gemaakt, en die trend zet zich voort. Het is voor bedrijven dan ook essentieel om hierop te acteren. Duurzaamheid kan voortkomen uit rapportageverplichtingen zoals de CSRD, of uit vragen van klanten, leveranciers, en -niet onbelangrijk- de eigen medewerkers.

We begeleiden je graag bij een ongevalsonderzoek

Vrijblijvend advies
Portret Wim van Leeuwen