Arbo & Veiligheid
Safety Culture Ladder: bewust veilig
De Safety Culture Ladder stimuleert veiligheidsbewustzijn binnen de organisatie. Het doel is het bieden van een omgeving waarin alle betrokkenen een solide veiligheidsstructuur kunnen vormgeven, om zo het aantal onveilige situaties – en daarmee incidenten – terug te dringen.
Wat is de Safety Culture Ladder?
De Safety Culture Ladder (voorheen de ‘Veiligheidsladder’) is opgesteld om het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen te stimuleren. Vragen zoals: “Is er een setting gecreëerd waarin mensen zich durven te uiten als er zich een onveilige situatie voordoet?” of “Wordt er over veiligheid gesproken en worden medewerkers gehoord?” komen veelvuldig aan bod. Een belangrijk onderdeel van de implementatie is de bewustwording middels communicatie, trainingen en/of toolboxen.
De Safety Culture Ladder verdeelt het veiligheidsbewustzijn en daaraan gekoppelde gedrag over 5 treden. Hoe meer bewust veiligheidsoverleg, reflectie en verantwoordelijkheid hoe hoger de score.
30 jaar ervaring
Begeleiding op maat
Begeleiding op hoofdlijnen
Onze adviseurs nemen voornamelijk een adviserende rol aan. Hierbij blijft de organisatie verantwoordelijk voor de uitvoering van de benodigde stappen. Een wisselwerking tussen kennisoverdracht en hands-on begeleiding.
Lees meerAdvies en ondersteuning
Aanvullend op het adviestraject, ondersteunen we op onderdelen in de praktische uitvoering. Van Voorst Consult is uitvoerend betrokken en neemt een deel van de implementatie uit handen.
Lees meerVolledig ontzorgen
Van Voorst Consult neemt ter ondersteuning grote taken en activiteiten uit handen van de organisatie. Denk aan contact met medewerkers en het uitwerken van (delen van) het managementsysteem.
Lees meerUitgangspunten van de Safety Culture Ladder
De meeste (ISO)normen zijn vaak gericht op procedures, controle en wetgeving. De SCL werkt hierin net iets anders. Het is een instrument dat ondernemingen zélf wil stimuleren om een waardevolle veiligheidscultuur in te richten. De Safety Culture Ladder werkt niet met vaste veiligheidswerkwijze, maar schept ruimte voor creativiteit en vernieuwing van de eigen bedrijfsvoering.
De uitgangspunten van de Safety Culture Ladder zijn verdeeld over zes bedrijfsaspecten:
"We hebben de audit succesvol afgerond zonder aantekeningen! Mede mogelijk gemaakt door jullie inzet. Bedankt!"
Nelson Jonker, Regiodienst
Waarom de Safety Culture Ladder?
Verhoog veiligheid en verminder incidenten
Het implementeren van de Safety Culture Ladder vergroot het bewustzijn van veiligheidsrisico’s binnen de organisatie. Dit vermindert het aantal incidenten en verbetert de algehele veiligheid op de werkvloer.
Verbeter bedrijfsprestaties en efficiëntie
Een sterke veiligheidscultuur draagt bij aan een efficiëntere bedrijfsvoering. Medewerkers zijn zich beter bewust van verantwoordelijkheden en op welke manier risico’s moeten worden aangepakt.
Versterk merkimago en reputatie
Bedrijven die de Safety Culture Ladder implementeren, bewijzen eenduidig aan zowel klanten als (potentiële) medewerkers dat ze veiligheid en verantwoord ondernemen voorop stellen.
Optimaliseer samenwerking tussen management en medewerkers
De Safety Culture Ladder bevordert de communicatie en samenwerking tussen management en medewerkers op het gebied van veiligheid. Het resultaat is efficiënte organisatie en een duidelijke communicatiestructuur.
Concurrentievoordeel in aanbestedingen en contracten
Het behalen van een certificering op de Safety Culture Ladder heeft positieve invloed op aanbestedingen en contractonderhandelingen. Opdrachtgevers en partners zien de toewijding aan veiligheid als een waardevolle eigenschap en stellen dit steeds vaker als eis in de uitvraag.
Opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend, nemen veiligheidsbewustzijn op in aanbestedingen en contracten. We noemen deze gezamenlijke afspraak Veiligheid in Aanbesteding (ViA).
Ook o.a. ProRail en Tennet gebruiken de Safety Culture Ladder als instrument om opdrachtgevers te stimuleren bewust en veilig te werken.
Contact
Van Voorst Consult begeleidt al jarenlang organisaties die hun bedrijfsvoering naast praktisch ook structureel afgekaderd willen hebben. Een solide structuur vormt namelijk de basis voor correcte en efficiënte uitvoering. Daarnaast brengt het de organisatie een stap dichter bij certificering.
Neem contact op via het invulformulier voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek over de meerwaarde van de safety culture ladder voor jouw organisatie.
Laten we kennis maken!
Van Voorst Consult helpt, als kennispartner, ondernemers met de implementatie van kwaliteitsmanagement, certificering en wetgeving op een werkbare en effectieve wijze. Heb je een vraag of reactie voor Van Voorst Consult? Wij helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op via het formulier.
#kennisbank
Meer over de Safety Culture Ladder
Duurzaamheid: mens, milieu en maatschappij
In de afgelopen jaren heeft duurzaamheid een sterke opmars gemaakt, en die trend zet zich voort. Het is voor bedrijven dan ook essentieel om hierop te acteren. Duurzaamheid kan voortkomen uit rapportageverplichtingen zoals de CSRD, of uit vragen van klanten, leveranciers, en -niet onbelangrijk- de eigen medewerkers.
Aandachtspunten Arbeidsinspectie 2023
De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft haar nieuwe meerjarenplan 2023-2026 bekend gemaakt. Onderstaand vindt u een opsomming van wat we dit jaar kunnen verwachten. Denk bijvoorbeeld aan schijnconstructies, asbest, fysieke belasting en blootstelling gevaarlijke stoffen.
Wijzigingen Arbeidsomstandighedenbesluit – Werken met een werkbak en dieseldampen
Per 1 juli is het Arbobesluit gewijzigd. Werkbakken en werkplatforms aan (hijs)kranen / verreikers mogen alleen nog gebruikt worden voor goederentransport. Bij hoge uitzondering is het nog mogelijk om werkzaamheden te verrichten vanuit een werkbak die gehesen wordt door een (mobiele) kraan.