Infoblad 64 en meldingsprocedure recall

Infoblad 64 geldt nu voor alle bedrijven dus ook voor handelsbedrijven. Gevolg is meer controles en boetes, ook bij handelsbedrijven. Daarnaast is er een nieuwe meldingsprocedure en beslisboom gepubliceerd voor het melden van een recall van een onveilig levensmiddel of diervoeder.

NVWA logo

 

NVWA naleven infoblad 64

De kern van infoblad 64 ligt in het controleren van de gevaren van je grondstoffen en niet zonder bewijs aannemen dat een leverancier altijd voldoet aan zijn verplichtingen.

Dit betekent dat je bij de eerste 5 leveringen altijd vraagt naar analyses voor de gevaren van de grondstoffen. Het is belangrijk dat deze ook horen bij de batch die gekocht is. Mocht een leverancier deze niet hebben of niet willen delen, zul je als bedrijf zelf deze analyses moeten laten uitvoeren.

Wanneer de leverancier bekend is, kan naar een lagere frequentie overgegaan worden (√n, waarbij n het aantal leveringen per jaar is). Bij slechte resultaten wordt de frequentie verhoogd en dit geldt ook voor wisselende leveranciers.

 

 

NVWA melden recall binnen 4 uur

Op de website van de NVWA is een nieuwe meldingsprocedure en een nieuwe beslisboom gepubliceerd voor het melden van een recall van een onveilig levensmiddel of diervoeder. Deze melding is gekoppeld aan de e-herkenning en leidt de melder door de stappen die nodig zijn. Wanneer de beslisboom wordt gebruikt zullen meer zaken dan voorheen gemeld moeten worden bij de NVWA. Gebruik bij twijfel of een melding nodig is altijd de beslisboom.

Op de website is tevens gepubliceerd dat de melding 4 uur na het constateren van het probleem gemeld moet zijn bij de NVWA. Deze 4 uur wordt ook gecontroleerd door NVWA. Recent ontvingen we de eerste berichten dat boetes worden uitgedeeld wanneer er te laat is gemeld bij de NVWA.  Zorg dus dat u tijdig de melding doet bij de NVWA, ook als het actieplan nog niet helemaal gereed is of alle acties nog niet zijn afgerond.

Wij helpen graag bij deze onderwerpen. Je kunt rechtstreeks contact opnemen met je food-adviseur of via Wim van Leeuwen nader kennismaken, bel dan 06-57476904 of gebruik onderstaande contactformulier.

Laten we kennis maken!

Van Voorst Consult helpt, als kennispartner, ondernemers met de implementatie van kwaliteitsmanagement en certificering op een werkbare en effectieve wijze. Heeft u een vraag of reactie voor Van Voorst Consult? Wij helpen u graag. Neem vrijblijvend contact op via het formulier.