Voedselveiligheid

HACCP

Elk voedingsmiddelenbedrijf moet volgens de warenwet voldoen aan de HACCP-principes. Het Hazard Analysis Critical Control Points systeem (in de volksmond “hessup” genoemd) is opgezet door de Codex Alimentarius. Het systeem geeft een handvat aan producenten van levensmiddelen om de gevaren binnen het bedrijf op te sporen en maatregelen te nemen om fouten te voorkomen.

HACCP norm

Wat is een HACCP certificering?

In Nederland heeft de Stichting Certificatie Voedselveiligheid de HACCP-richtlijnen gebruikt om een certificeerbare standaard te schrijven, “Eisen voor een op HACCP gebaseerd Voedselveiligheidssysteem”. Deze standaard gaat inhoudelijk verder dan de HACCP principes van de Codex. De gevarenanalyse en het basisvoorwaardenprogramma staan natuurlijk centraal. Daarnaast is er aandacht voor de organisatie, de samenstelling van het HACCP-team. De validatie en verificatie zijn belangrijke aandachtspunten die verder gaan dan de Codex en ook de warenwettelijke eisen.

Waarom HACCP certificering?

Voor velen is het voldoen aan regels voor voedselveiligheid en het toepassen van gevarenidentificatie en risicoanalyse wellicht een extra belasting. Echter, een gestructureerde aanpak om voedselveiligheid te waarborgen middels een managementsysteem, zoals HACCP, helpt bedrijven en organisaties om hun betrokkenheid aantoonbaar te maken aan alle belanghebbenden en om aan de steeds toenemende eisen te voldoen.

 

30 jaar ervaring

Begeleiding op maat

Begeleiding op hoofdlijnen

Onze adviseurs nemen voornamelijk een adviserende rol aan. Hierbij blijft de organisatie verantwoordelijk voor de uitvoering van de benodigde stappen. Een wisselwerking tussen kennisoverdracht en hands-on begeleiding.

Lees meer

Advies en ondersteuning

Aanvullend op het adviestraject, ondersteunen we op onderdelen in de praktische uitvoering. Van Voorst Consult is uitvoerend betrokken en neemt een deel van de implementatie uit handen.

Lees meer

Volledig ontzorgen

Van Voorst Consult neemt ter ondersteuning grote taken en activiteiten uit handen van de organisatie. Denk aan contact met medewerkers en het uitwerken van (delen van) het managementsysteem.

Lees meer

GFSI goedgekeurd?

De nieuwste HACCP standaard – versie 5 voldoet niet aan de GFSI-eisen. Veel bedrijven zijn dan ook genoodzaakt om hun certificaat om te zetten naar bijvoorbeeld het FSS 22000.

Voordelen HACCP certificering

Het opzetten van een HACCP systeem is een investering in de toekomst, om de voedselveiligheid te borgen, fouten te voorkomen en daardoor faalkosten te vermijden.

Belangrijk is een systeem te maken dat flexibel is en snel in kan spelen op de markt, eventuele calamiteiten en problemen bij leveranciers en/of klanten.

Advies en begeleiding bij HACCP certificering

Van Voorst Consult heeft jarenlange ervaring met het adviseren en begeleiden van kwaliteits­managementsystemen en de certificering hiervan. Wilt u meer weten over de HACCP certificering en wat Van Voorst Consult hierbij voor u kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op.

Laten we kennis maken!

Van Voorst Consult helpt, als kennispartner, ondernemers met de implementatie van kwaliteitsmanagement, certificering en wetgeving op een werkbare en effectieve wijze. Heb je een vraag of reactie voor Van Voorst Consult? Wij helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op via het formulier.

#kennisbank

Meer over HACCP

Kweekschaaltje omgevingsmonitoring

Blog

FSSC-eisen aan microbiologische omgevingsmonitoring

Omgevingsmonitoring is een belangrijk aspect van voedselveiligheidsbeheer, vooral in de voedingsindustrie. Het FSSC 22000 document "Guidance Document: Environmental Monitoring" biedt uitgebreide richtlijnen voor het implementeren van een effectief omgevingsmonitoringsprogramma. Dit artikel zal de belangrijkste punten van dit document samenvatten en het belang ervan voor de voedingsindustrie benadrukken.

Omnibus directive en CSRD

Blog

EU Omnibus: minder regels, meer kansen voor het MKB

De CSRD is ingevoerd in een onzekere economische context, stijgende energieprijzen en geopolitieke spanningen. Om bedrijven te ondersteunen, zet de EU middels de EU Omnibus Directive in op vereenvoudiging van regelgeving en lagere nalevingskosten. De Europese Commissie stelt voor om de rapportageverplichtingen in 2025 met 25% te verlagen. Dit heeft ook directe gevolgen voor de CSRD.

Blog

Aandachtsgebied VCA-audits

SSVV (Stichting Samenwerken Voor Veiligheid) zet zich in voor het continu verbeteren van veiligheid en gezondheid op de werkplek. Vanuit een recente nieuwsbrief heeft zij aangegeven in 2025 extra aandacht te besteden aan de melding en opvolging van ‘onveilige situaties of handelingen’. Dit valt onder normvraag ‘11.1 Registratie van VGM-incidenten’.

We helpen je graag met een HACCP certificering

Vrijblijvend advies
Portret Wim van Leeuwen