Voedselveiligheid
IFS logistics
IFS Logistics is van toepassing op het logistieke proces (opslag en transport) van zowel food and non-food producten.
Is uw organisatie een logistieke partner in de toeleveringsketen richting retailers? Dan is IFS Logistics de IFS-norm die past bij uw activiteiten. Deze IFS norm is speciaal bedoeld voor bedrijven die geen eigen productie hebben maar zich bezig houden met opslag, distributie en transport, evenals laad- en losactiviteiten in omgevingen van zowel food- als non-foodproducten. Deze norm is ook van toepassing op logistieke bedrijven die dienstverleners gebruiken voor hun transport- en / of opslagactiviteiten.
Net als bij BRC-certificering is de IFS Logistics-norm opgebouwd uit een evaluatiechecklist (waarin de intentie en de eisen zijn gespecificeerd) en een evaluatieprotocol. Er zijn eisen op de gebieden organisatie, gevaren, het risicobeheerssysteem, het technisch managementsysteem, normen voor de werkomgeving, de beheersing van verontreinigingen en uw personeel.
De huidige versie is IFS Logistics versie 2.2.
Opbouw IFS Logistics
De volgende onderwerpen zijn opgenomen in de standaard:
- Management van de organisatie (beleid, organisatiestructuur, functiebeschrijvingen, overleg)
- Productveiligheids- en kwaliteitsmanagementsysteem (handboekbeheer, -voedsel- of productveiligheidsplan)
- Management van mensen en middelen (HRM, hygiëne, training, voorzieningen)
- Realisatie van diensten (eisen opslag en vervoer, leveranciers/ dienstverleners, traceerbaarheid, klimaatbeheersing, ongedierte, reiniging en desinfectie, afvalverwerking)
- Metingen, analyse en verbeteringen (interne audits, kalibratie, klachten, productblokkering, recall, incidentmanagement, corrigerende maatregelen)
- Product/Food defense (gevarenanalyse, (locatie)beveiliging, externe inspecties)
30 jaar ervaring
Begeleiding op maat
Begeleiding op hoofdlijnen
Onze adviseurs nemen voornamelijk een adviserende rol aan. Hierbij blijft de organisatie verantwoordelijk voor de uitvoering van de benodigde stappen. Een wisselwerking tussen kennisoverdracht en hands-on begeleiding.
Lees meerAdvies en ondersteuning
Aanvullend op het adviestraject, ondersteunen we op onderdelen in de praktische uitvoering. Van Voorst Consult is uitvoerend betrokken en neemt een deel van de implementatie uit handen.
Lees meerVolledig ontzorgen
Van Voorst Consult neemt ter ondersteuning grote taken en activiteiten uit handen van de organisatie. Denk aan contact met medewerkers en het uitwerken van (delen van) het managementsysteem.
Lees meerEasytool systematiek
Om aan te tonen dat u de risico’s rond voedselveiligheid onder controle hebt, wordt een IFS-managementsysteem gebruikt. Van Voorst Consult heeft hiervoor een instrument ontwikkeld: de Easytool systematiek. Op die manier profiteert u niet alleen van het stempel ‘IFS gecertificeerd’, maar heeft u er in de praktijk ook baat bij dat de risico’s en interne afspraken duidelijk zijn vastgelegd. De certificerende instantie zal dit managementsysteem beoordelen en de inhoud ervan in de praktijk toetsen. Informeer naar de mogelijkheden van de Easytool methodiek voor het behalen van uw IFS-certificaat.
IFS advies
Het beschrijven van werkprocessen en maatregelen die de voedselveiligheid garanderen kost inspanning, maar is voor ieder bedrijf prima te doen. Van Voorst Consult heeft ruime ervaring op het gebied van voedselveiligheid-certificering en de vastlegging hiervan. IFS-certificering geeft uw bedrijf onderscheidend vermogen en levert u daarmee meer dan alleen het certificaat. Vraagt u Van Voorst Consult om advies hierbij, dan zorgen wij ervoor dat het certificeringstraject soepel, praktisch en doelgericht verloopt. Wij helpen u graag!
Voor een oriënterend gesprek en toelichting van onze aanpak kunt u direct bellen met Wim van Leeuwen: 06–57 47 69 04 of maak gebruik van het onderstaande formulier. Wij bellen u dan binnen één werkdag terug.
#kennisbank
Kom alles te weten over IFS
Werken met gevaarlijke stoffen
Gevaarlijke stoffen: we komen ze vaak tegen in ons dagelijks werk- en leefomgeving, van schoonmaakmiddelen tot industriële chemicaliën. Onjuist omgaan met deze stoffen kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid en veiligheid. Daarom is het belangrijk om de risico’s te (her)kennen en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen.
BRCGS verpakking versie 7: wat is er veranderd?
Op 28 oktober 2024 is versie 7 van de BRCGS Packaging Materials Standard uitgebracht. Vanaf 28 april 2025 is deze nieuwe versie verplicht.
Tijdens een webinar gaf Gwenda Jarrett, Programma Manager Verpakking bij BRCGS, een eerste overzicht van de belangrijkste wijzigingen.
Rollen en verantwoordelijkheden binnen de GPSR
Welke rol heb jij onder de GPSR? Afhankelijk van de plaats van jouw organisatie in de productketen heb je bepaalde verantwoordelijkheden. Dit gaat van fabrikant en gemachtigde, importeur, distributeur tot fulfilmentcenter of helemaal niet vallend onder de GPSR. Vind jouw plaats in dit kennisartikel.
Laten we kennis maken!
Van Voorst Consult helpt, als kennispartner, ondernemers met de implementatie van kwaliteitsmanagement, certificering en wetgeving op een werkbare en effectieve wijze. Heb je een vraag of reactie voor Van Voorst Consult? Wij helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op via het formulier.